fbpx

Altijd maar honger?

Altijd honger? Dit kunnen de oorzaken zijn! 🤯

Je hebt net gegeten en toch voel je je snel weer hongerig? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn! Honger is een complex gevoel dat door verschillende factoren beïnvloed wordt, zoals je hormonen, bloedsuikerspiegel en eetgewoonten. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende honger:

1. Schommelende bloedsuikerspiegel 🥐

Wanneer je voeding rijk aan snelle suikers eet, zoals wit brood, koeken of frisdrank, veroorzaakt dit een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Deze piek wordt gevolgd door een snelle daling, waardoor je lichaam opnieuw om energie vraagt en je weer honger krijgt. Dit proces kan leiden tot een vicieuze cirkel van sugarcravings en energiedips.

2. Onvoldoende eiwitten en gezonde vetten 🍳

Eiwitten en gezonde vetten spelen een cruciale rol in het verzadigingsgevoel. Ze vertragen de spijsvertering en zorgen voor een stabiele energieafgifte, waardoor je langer vol blijft. Als je maaltijden voornamelijk uit koolhydraten bestaan en weinig eiwitten of vetten bevatten, zul je sneller weer honger/”goesting” krijgen.

3. Leptineresistentie 🧠

Leptine is een hormoon dat door je vetcellen wordt geproduceerd en je hersenen vertelt dat je vol zit. Bij leptineresistentie reageren je hersenen niet goed op dit signaal, waardoor je blijft eten, zelfs als je voldoende hebt gehad. Deze resistentie komt vaak voor bij mensen met overgewicht of obesitas en kan het gevolg zijn van ongezonde eetpatronen.

4. Insulineresistentie 💉

Insuline is een hormoon dat helpt bij het transporteren van glucose naar je cellen voor energie. Bij insulineresistentie reageren je cellen minder goed op insuline, waardoor glucose in je bloed blijft en je lichaam denkt dat het meer energie nodig heeft. Dit leidt tot een constant hongergevoel en kan uiteindelijk tot diabetes type 2 leiden. (Bovendien stimuleert insulineresistentie de vetopslag, aangezien je vetcellen hierdoor de suikerspiegel toch omlaag helpen.)

5. Te weinig of slechte slaap😴

Een slaaptekort verstoort de balans tussen de hongerhormonen ghreline en leptine. Ghreline stimuleert de eetlust, terwijl leptine voor verzadiging zorgt. Bij slaaptekort stijgt het ghrelinegehalte en daalt het leptinegehalte, waardoor je meer honger/”goesting” hebt en geneigd bent om meer te eten.

6. Chronische stress 🔥

Stress verhoogt de productie van cortisol, een hormoon dat je eetlust stimuleert en je doet verlangen naar calorierijk comfortfood. Deze reactie stamt uit de oertijd, toen extra energie nodig was om met stressvolle situaties om te gaan. In onze moderne samenleving leidt dit echter vaak tot overeten en gewichtstoename.

7. Te weinig vezelrijke voeding 🥗

Is je maag leeg, produceert je maag het hongerhormoon ghreline, dat in je hersenen een hongergevoel veroorzaakt. Vezels zorgen voor volume in je maag, waardoor ghreline tijdelijk niet meer geproduceerd wordt, én vertragen de spijsvertering, waardoor je ook langer een vol gevoel hebt. Als je dieet weinig vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen bevat, zul je sneller honger krijgen na een maaltijd.

8. Te snel eten 🐢

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal krijgen dat je vol zit. Als je te snel eet, heb je de neiging om meer te eten vóórdat dit signaal doorkomt, wat leidt tot overeten en een opgeblazen gevoel.

9. Hormonale schommelingen 🩸

Vooral vrouwen kunnen tijdens hun menstruatiecyclus veranderingen in eetlust ervaren. In de luteale fase (de periode na de eisprong) kunnen hormonale schommelingen leiden tot een verhoogde eetdrang, vooral naar koolhydraat- en suikerrijke voedingsmiddelen. Zeker dan is het belangrijk om rekening te houden met bovenstaande factoren.

Wat kun je hieraan doen?

Wil je die constante honger aanpakken? Hier zijn enkele tips:

  • Eet gebalanceerde maaltijden met een goede mix van eiwitten, gezonde vetten en vezels om langer verzadigd te blijven.
  • Neem de tijd om te eten en kauw goed, zodat je lichaam de kans krijgt om het verzadigingssignaal door te geven.
  • Beperk de inname van snelle suikers en kies voor complexe koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.
  • Zorg voor voldoende slaap en probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken of lichaamsbeweging.

Extra ondersteuning nodig?

Hét programma waarin we jouw lichaam & mindset weer in balans brengen

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!