fbpx

Stoppen met emo-eten. Deel 1: voeding

Tandwieltjes voor verandering

Als jij wil stoppen met emo-eten, heb je het moment waarop het misloopt waarschijnlijk al “kapot geanalyseerd”. Telkens opnieuw neem je je voor om het volgende keer anders te doen… om dan vast te stellen dat het niet lukt…

In deze 7-delige blogreeks wil ik je vertellen waarom het interessanter is om uit te zoomen en het grotere geheel te bekijken. Als je al jouw gedrag zou bekijken als één grote machine, is emo-eten een groot tandwiel dat je met veel moeite in beweging krijgt. Maar kijk ook eens naar de tandwieltjes waarmee je eetgedrag gelinkt is. Misschien krijg je die makkelijker in beweging, waardoor je ook het eetgedrag beïnvloedt.

Tandwiel 1: voeding

En dan heb ik het niet over de voeding die je eet op het moment van een eetbui, maar alles daarrond.

Een gezonde, evenwichtige voeding (zelfs als deze enigszins calorie-beperkt is om af te vallen), voldoet best aan een aantal eigenschappen.

Voldoende

Als je uitgehongerd bent, is de kans op een eetbui gewoon al groter. Misschien ervaar jij niet meteen een razende honger, maar eet je over het algemeen toch te weinig, wat een drang naar eten kan uitlokken, meestal later op de dag, wanneer je stilvalt.

Sommige cliënten die hier binnenstappen, waren op zichzelf soms al begonnen met afvallen aan de hand van een app die zegt hoeveel calorieën je mag eten. Sommige van die apps stellen je dan een calorietotaal voor van 1400kcal per dag. 1400! Dat is de caloriebehoefte van een kind van 4!

Ik hou niet van calorieën tellen, maar dit is echt veel te weinig. Eet GENOEG! Wil je afvallen, mik je beter op zo’n 1800kcal, wetende dat je er sommige dagen wat over zal gaan en dat dit ok is. Je zal trager afvallen, maar het is wel veel duurzamer.

Volwaardig

Kies je ervoor om met gewone, gezonde voeding aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat deze volwaardig is. Schrap geen voedingsgroepen. Het is niet nodig om alle koolhydraatbronnen te schrappen, noch om fruit te laten omdat het suikers bevat. Je mag echt alle voedingsmiddelen eten! 

Verzadigend

Je kan 1800kcal eten aan junk food of je kan 1800kcal eten aan vullende, kwalitatieve voeding. Als je voor volwaardige voeding gaat, is deze doorgaand ook vrij verzadigend. Dat doe je door te letten op de volgende puntjes:

  1. Vezelrijk (volkoren granen i.p.v. witte + groenten & fruit)
  2. Voldoende eiwitrijk (vlees/vis maar ook melkproducten, noten, peulvruchten)
  3. Niet volledig vetarm (kies voor goede vetten, zoals olijfolie, avocado, noten, pitten, zaden)
  4. Niet té rijk aan suikers (een beetje kan geen kwaad, maar als er veel suiker inzit zal je suikerspiegel eerst sterk stijgen om daarna fel te dalen. Dit geeft hongergevoelens)

Gegeten met aandacht

Een groot deel van je verzadigingsgevoel begint al bij het bewust registreren van wat je gaat eten en hoeveel. Door rustig te kauwen en te proeven, zal je méér voldaan zijn van een zelfde maaltijd die je gedachteloos opat terwijl je verder werkte op je computer. (En je gaat beter merken wanneer je genoeg hebt.)

Eet dus bij voorkeur aan een tafel, gebruik al je zintuigen tijdens het eten en GENIET ervan!

Niet te restrictief

Over dit stukje kan je meer lezen in het artikel over de relatie met voeding, maar zorg ervoor dat er geen “verboden te eten” lijst in je hoofd zit. 

Dat wat je absoluut niet màg eten, wordt eens zo aanlokkelijk. Creëer een meer neutrale houding tegenover eten.

Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, dus daarom schrijf ik er een apart artikel over!

Lees ook de andere artikels over emo-eten

Extra ondersteuning nodig?

Hét programma om eindelijk te stoppen met crashdiëten en emo-eten

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Herken jij dit?

  • moeite om gewicht te verliezen
  • vetopslag, voornamelijk op de buik
  • slap, futloos gevoel
  • vaak drang naar suiker/zetmeel
  • gevoel van “verslaafd te zijn aan suiker”
  • niet uitgerust wakker worden
  • veel honger en snel weer behoefte om te eten, zelfs kort na een maaltijd (zin in zoet)
  • duizelig, bibberig, licht gevoel wanneer je niet kan eten
  • moe zijn na een maaltijd
  • moodswings hebben en “hangry” zijn
  • onregelmatige cyclus, PCOS

Kan je één of meerdere keren “JA” antwoorden?

Dan zou het kunnen dat jouw suikerspiegel niet helemaal in balans is.

Ontdek tijdens ons gratis webinar meer over de suikerspiegel en wat je hieraan kan doen! 

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!