Wees niet bang voor de vetten in avocado’s. Het gaat om enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die je lichaam goed kan gebruiken. Deze spread is dan ook een goede bron van deze vetzuren!

Voor 2 porties:Avocadospread met snelle salade “on the side”

Ingrediënten:

VOOR DE AVOCADOSPREAD:

  • 1 avocado
  • zout en peper, een snuifje cayennepeper & enkele komijnzaadjes
  • 1 tl citroensap
  • een handvol kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • enkele toefjes tuinkers

VOOR DE SNELLE SALADE “ON THE SIDE”:

  • een half bakje of zakje veldsla (ongeveer 75 g)
  • 1/2 komkommer, in blokjes gesneden
  • een hand vol kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • 2 opgehoopte el noten of pitten naar keuze
  • 1 tl balsamico azijn
  • 1 el olie (bijvoorbeeld: olijf-, koolzaad- of sesamolie)

Bereidingswijze:

Op voorhand:

  • Plet de avocado met een vork tot puree en kruid met peper en zout naar smaak
  • Voeg de andere kruiden en een theelepel citroensap toe. Meng de avocado met de stukjes tomaat en bewaar de spread voorlopig in een doosje
  • Maak het slaatje: meng alle groenten, werk af met balsamicoazijn en olie en meng nogmaals door elkaar
  • Strooi er dan de noten en/of pitten overheen

Vlak voor het eten:

  • Besmeer je brood met de avocadospread en beleg met wat tuinkers.
  • Eet het slaatje erbij voor een frisse toets
Tip!

Deze spread is heel lekker op getoast brood. Geen broodrooster bij de hand? Gebruik bijvoorbeeld volkoren crackers van het merk Wasa.

Heb je nog avocado over? Besprenkel deze met wat citroensap zodat hij niet verkleurt. Bewaar de pit bij de avocado, zo blijft hij ook langer vers. Berg hem afgedekt op in de koelkast.

Dit recept maakte onderdeel uit van de bachelorproef die ik samen met Odile Desbeck schreef.