Als er één vraag is die ik vaak krijg, is het wel deze. Mensen willen weten wat ik vind van het ene of het andere dieet. Welk van al die diëten is nu eigenlijk het béste dieet om die kilo’s kwijt te geraken (en liefst ook zonder moeite)? Het antwoord is in theorie eigenlijk heel simpel…

wat is het beste dieet

De grootste gemene deler van diëten om af te vallen

Regelmatig verschijnen er dieetboeken met een revolutionair dieet. Meestal is het de bedoeling om rigoureus bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, omwille van een voedingsstof die aangewezen wordt als dé boosdoener van je overtollige kilo’s. Overtollige kilo’s en meestal ook in een adem nog enkele andere gezondheidsproblemen, zoals buikpijn, te weinig energie, acne, … Het lijkt erop alsof men plots hét ultieme geheim gevonden heeft. De mirakeloplossing. Vergeet alles wat je weet, dat was allemaal fout. Als je DIT dieet volgt, komt alles goed.

Laat ons even kijken naar al die verschillende diëten. Wat hebben ze uiteindelijk als gemeenschappelijke factor? Je gaat minder eten en/of meer verbruiken (in de vorm van calorieën), waardoor je lichaam energie gaat zoeken in zijn eigen reserves: je vetcellen! Hoera!

Koolhydraatarm? Je gaat minder koolhydraten eten en dus minder calorieën binnenkrijgen = kilo’s kwijtspelen.

Paleo? Je gaat geen bewerkte producten meer eten en dus minder calorieën binnenkrijgen = kilo’s kwijtspelen.

Montignac en andere combinatiediëten waarbij je OF groenten met vlees mag, OF groenten met aardappelen, maar niet aardappelen met vlees? Je gaat minder koolhydraten of minder eiwitten eten en dus minder calorieën binnenkrijgen = kilo’s kwijtspelen.

Weight watchers of calorieën tellen? Je gaat kleinere porties eten en/of kiezen voor gezondere dingen die minder calorieën bevatten en dus minder calorieën binnenkrijgen = kilo’s kwijtspelen.

Uiteindelijk komen ze allemaal een beetje op hetzelfde neer. En wat er niet toegelaten is binnen al deze diëten is: snoep, koeken, alcohol, … Of toch niet veel. Er zijn zelfs mensen die succesvol gewicht verloren zijn door wekenlang elke dag alleen maar koeken te eten, maar in totaal aten zij nog altijd minder calorieën aan koeken dan hun lichaam nodig had om te kunnen blijven functioneren, dus (je raadt het al)… zij speelden kilo’s kwijt!

Het beste dieet is dus…

Het simpele antwoord is dus: het maakt niet zoveel uit. Er is geen één dieet dat absoluut het allerbeste is. Het dieet dat jou zal helpen om kilo’s kwijt te geraken is er eentje dat 1) je effectief volgt 2) je ook kan blijven volhouden.

Het uitgebreidere antwoord én een boel praktische tips?

Dat lees je deel 2!