bewegingsdriehoekToen het instituut Gezond Leven de nieuwe voedingsdriehoek publiceerde, kreeg deze er meteen een nieuw broertje bij: de bewegingsdriehoek.

Waarom een bewegingsdriehoek?

Vroeger maakte beweging slechts één laag uit van de oude actieve voedingsdriehoek. Er werd wel aandacht aan besteed, maar het werkelijke belang van beweging in een gezonde levensstijl kwam op deze manier toch niet echt tot uiting. Bovendien was de boodschap “30 minuten bewegen per dag” voor velen enerzijds te vaag (wat telt als “bewegen”?) en anderzijds vaak te hoog gegrepen.

Als je dit interpreteerde als 30 minuten een echte sport uitoefenen zoals gaan lopen, fitnessen of een balsport uitoefenen en je vond dit niet haalbaar, bestond de kans dat je dan helemaal niets deed. In de nieuwe bewegingsdriehoek probeert men heel duidelijk te maken dat “ELKE STAP TELT”.

Zitten is het nieuwe roken

rechtstaand werkenWe horen deze uitspraak tegenwoordig overal. Lang stilzitten of “sedentair gedrag” brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals meer kans op diabetes type 2, overgewicht, hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten en zelfs bepaalde vormen van kanker!

De bewegingsdriehoek besteedt dus veel aandacht aan het beperken van lange periodes stilzitten.

  • Heb je een zittend beroep? Sta geregeld even recht en maak een klein wandelingetje. Installeer een app op je smartphone om je er aan te herinneren minstens elk half uur even recht te staan. Je vindt er verschillende als je zoekt naar de woorden “get up and move reminder“.
  • Loop langs een collega om iets te vragen, in plaats van te bellen. Stel je computer zodanig in, dat je een printer verder je documenten moet gaan halen. Ga niet naar de dichtstbijzijnde wc, maar naar eentje op een andere verdieping. Maak tijdens de lunchpauze een ommetje in de buurt. Trommel je collega’s op, zodat je niet alleen moet gaan.
  • Probeer af en toe staand te werken, wanneer de infrastructuur dit toelaat. Overleg met je werkgever of er mogelijkheden zijn om meubilair aan te schaffen dat dynamischer werken toelaat.
  • Maak ‘s avonds na het eten nog even een wandeling, in plaats van meteen in de zetel te ploffen. Kies voor actievere bezigheden wanneer je met vrienden afspreekt, in plaats van op café of restaurant te gaan zitten. Dat kan natuurlijk een sport zijn, zoals samen zwemmen, squashen of een Zumba-les, maar ook wandelen is een perfect alternatief. Dames, hadden jullie nog een excuus nodig om te gaan shoppen?

Bewegen

Behalve te vermijden van lang aan één stuk te zitten, wil de bewegingsdriehoek je ook echt aanzetten tot bewegen. Regelmatig licht, matig intensief tot hoog intensief bewegen heeft belangrijke gezondheidsvoordelen.

Bij beweging denken we vaak vooral aan het beperken van gezondheidsrisico’s, maar bewegen heeft méér invloed dan alleen het voorkomen van ziekten. Uit een rapport van Gezond Leven komt dit citaat van Das & Horton (2012):

“Het is een vergissing om fysieke activiteit enkel vanuit de relatie met ziekten te benaderen. De voordelen van fysieke activiteit reiken ver en gaan zelfs verder dan gezondheid alleen. Fysiek actief zijn draagt enorm bij tot het algemeen fysiek en mentaal welzijn. Positieve uitkomsten zijn onder andere een beter zelfbeeld, betere levenskwaliteit, betere slaap, beter omgaan met stress, en sociale voordelen. Bovendien kan de promotie van actieve verplaatsing bijdragen aan het milieu, wat op zijn beurt weer bijdraagt tot de gezondheid”

In onderstaand filmpje worden de verschillende niveaus van intensiteit toegelicht en wordt advies gegeven:

En dan nu … actie!

Kom zelf ook in beweging. Letterlijk. Doe te voet of met de fiets wat je niet noodzakelijk met de auto hoeft te doen. Zoek een vorm van beweging die je leuk vindt en plan de activiteit ook in je agenda. Mobiliseer vrienden of gezinsleden om samen te bewegen. Ga in het weekend naar buiten, de natuur in.

Lees meer tips op de site van Gezond Leven.

Schaf een stappenteller of activity tracker aan en onthou: elke stap telt!

 

Kom mee wandelen!