Eigenlijk is dit gerecht belachelijk weinig werk. Het is dan ook mijn favoriet recept voor als ik weinig tijd heb. Ik maak er altijd bewust te veel van, zodat ik een extra portie kan invriezen.

Voor 2 personen:Chili sin carne

Ingrediënten:

VOOR DE CHILI:

  • 2 rode uien
  • 2 wortelen
  • 1 el olijfolie
  • 2 el komijnpoeder
  • een snuifje chilipoeder
  • 1 groot blik rode bonen
  • 1 klein blikje mais
  • 1 blik tomatenstukjes (400 g)

VOOR DE RIJST:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 120 à 160 g (bruine) rijst
  • peper & zout

Bereidingswijze:

  • Snij de rode ui en wortelen in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een antikleefpan en bak ze samen met het komijn- en chilipoeder gedurende 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de rode bonen en mais toe (inclusief het vocht) en laat nog ongeveer 5 minuten pruttelen
  • Pers intussen het teentje knoflook en snij de paprika in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een 2de antikleefpan en bak knoflook en paprika gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de rijst toe aan de paprika en roerbak gedurende 2 minuten
  • Voeg dan 200 ml water toe, zet het vuur lager en laat de rijst afgedekt gaar worden. Kijk op de verpakking van de rijst voor de gaartijd (gaat van 10 tot 30 minuten). Controleer regelmatig of de rijst niet droog komt te staan, voeg indien nodig nog wat water toe
  • Voeg intussen de tomatenstukjes toe aan de chili. Laat nog minstens 10 minuten pruttelen of tot de rijst gaar is. Kruid de chili naar smaak nog extra bij met komijnpoeder en/of chilipoeder. Kruid de rijst met peper en zout naar smaak en dien op samen met de chili
Tip!

Serveer de chili met wat (veld)sla voor wat extra kleur op je bord!

Omdat er al zout in de bonen en mais uit blik zit, hoef je aan de chili geen zout toe te voegen.

In plaats van met rijst te serveren, kan je chili ook eten als vulling voor wraps. Voeg dan eventueel wat cheddarkaas toe en/of een lepeltje avocadospread.

Chili laat zich zeer goed invriezen. Maak gerust een grotere portie, zodat je deze een volgende keer maar gewoon hoeft op te warmen.

Dit recept maakte onderdeel uit van de bachelorproef die ik samen met Odile Desbeck schreef.