De leuze “meten is weten” wordt zeer vaak gebruikt om te weten hoe de dingen ervoor staan, hoe ze evolueren, verbeteren, enz. Als je objectief cijfers kan beoordelen, krijg je een veel beter zicht op de situatie.

Op het vlak van voeding en gezondheid gaat dit ook grotendeels op. Bijna iedereen denkt dan meteen aan het gewicht. Je gaat op de weegschaal staan en verwacht dat het getal recht evenredig iets vertelt over je inspanningen. Omlaag als je je best gedaan hebt, omhoog als je wat minder opgelet hebt. Niet alleen klopt deze redenering niet helemaal, er zijn ook betere manieren om een beeld te krijgen van de stand van zaken.

 

meten is weten

Meten van inspanningen

Dit is een vorm van meten die ik erg waardevol vind. Je meet niet wat het resultaat is van de dingen die je doet, maar je meet (of logt) gewoon de dingen die je doet zélf. Zo kan je bijhouden hoeveel glazen water je dronk, hoeveel groenten en fruit je at, het aantal uur slaap, enz. Je kan iets verder gaan en meten hoeveel stappen je zette dankzij een stappenteller, of hoeveel kilometer je fietste. Met een programma zoals My Fitnesspal kan je zelfs meten (of toch behoorlijk nauwkeurig schatten) hoeveel kilocalorieën je gegeten hebt.

Ik vind dit waardevol omdat er dan geen enkele twijfel is: alle acties in de richting van een gezonde levensstijl tellen namelijk mee. Als je ze hebt geregistreerd, kan je ernaar terug kijken, er trots op zijn, eruit leren, enz. Uit onderzoek blijkt trouwens dat inspanningen op het gebied van voeding en beweging een positieve invloed hebben op de gezondheid, zelfs wanneer er niet meteen gewichtsverlies mee gepaard gaat (bronnen).

Daarom maak ik in mijn begeleiding gebruik van een (eet)dagboekje. Zo kan je al je inspanningen noteren, zodat je met eigen ogen kan vaststellen dat je hoe dan ook in de goede richting evolueert. Je noteert ook best niet alleen wat je gedaan hebt, maar ook wat je allemaal NIET gedaan hebt. Heb je maar 1 stukje taart gegeten, wanneer je vroeger steevast twee stukken gegeten zou hebben? Super! Zat je man met een zak chips naast je en heb je het bij één handje chips kunnen houden, in plaats van de hele zak leeg te eten? Fantastisch! Schrijf het allemaal op en wees trots op jezelf.

Meten van resultaten

Onmeetbare resultaten

Veel resultaten van een gezonde levensstijl zijn niet echt meetbaar. Je energieker voelen, beter in je vel zitten, zelfzekerd zijn, trots zijn op jezelf, … Het zijn allemaal enorm fijne en belangrijke resultaten die gepaard gaan met gezonde gewoontes. Je zal ze sowieso ervaren en ze zijn fantastisch, maar veel mensen houden toch van getallen om zwart-op-wit het resultaat van hun inspanningen bevestigd te zien.

Meetbare resultaten

Wil je dus resultaten meten, zijn er een aantal opties. Zoals ik al schreef, is de weegschaal niet altijd het ideale hulpmiddel om de stand van zaken op te maken. Je kan soms echt gekke sprongen zien in je gewicht en het is bijzonder jammer als je daardoor ontmoedigd geraakt. Daarnaast zegt het gewicht niet noodzakelijk iets over je lichaamssamenstelling.

Je kan je middelomtrek meten en delen door je lengte. Dit geeft een betere inschatting van je lichaamssamenstelling (zie artikel “De cijfers liegen niet“). Deze methode heeft echter ook nadelen. Het is niet zo evident om elke keer op exact dezelfde plaats te meten. Bovendien evolueert het getal niet heel snel. Hoewel ik altijd probeer te benadrukken dat de weg naar een gezonde levensstijl een marathon is en geen spurtje, hebben veel mensen toch tussentijds graag bevestiging dat hun inspanningen beginnen te lonen.

De BIVA-meting

Deze bevestiging kan ik bieden in de vorm van een BIVA-meting. Met een speciaal toestel wordt een zeer lichte stroom door het lichaam gestuurd, die je niet voelt. Dit toestel meet hoe je lichaamscellen reageren op deze stroom en vertaalt dit in een analyse van je lichaamssamenstelling. Je komt te weten hoeveel spiermassa en hoeveel vetmassa je hebt. Daarnaast weet je hoe het gesteld is met de vochtverdeling in je lichaam. Hierdoor weet je ook wat de energiebehoefte is van je lichaam, zodat je voedingsschema hier op kan aangepast worden.

Deze manier van werken heeft als voordeel dat je veel nauwkeuriger kan zien welk resultaat je inspanningen hebben op je lichaam. Lees meer over deze BIVA-meting op de site van Equilibre3.

Benieuwd naar jouw lichaamssamenstelling?

Maak meteen een afspraak voor een analyse en kort advies
voor slechts €30.

Je krijgt:

 • inzicht in jouw lichaam
  • wat is je vetpercentage?
  • heb je een goede basisverbranding?
  • ben je goed gehydrateerd?
  • zijn je lichaamscellen goed gevoed?
 • kort advies
  • waar moet je op letten qua voeding?
  • wat kan je doen om je lichaamssamenstelling te verbeteren?

Maak zelf je afspraak: klik op onderstaande knop, meld je aan en kies voor “Lichaamsanalyse met kort advies”

Maak meteen een afspraakin mijn online agenda

 

 

Bronnen:
National Institute for Health and Care Excellence (2014). Obesity. Guidance on the prevention, identification, assessment and management of overweight and obesity in adults and children. NICE.
Northern Health (2012). Position on health, weight and obesity. An integrated population health approach. Canada: Northern Health.