Dit recept is echt een toppertje. Het staat hier regelmatig op het menu. Je hebt er wel een beetje snijwerk aan, maar eens het gerecht in de oven staat, moet je er eigenlijk niet meer naar omkijken.

Voor 2 personen:Ovenschotel met pompoen, rode biet en feta

Ingrediënten:

  • 250 g hokkaidopompoen of butternutpompoen
  • 2 à 3 gekookte rode bieten (ongeveer 250 g)
  • 300 à 400 g krieltjes
  • 200 g gemarineerde runderreepjes
  • 1 rode ui
  • peper en zout
  • 3 teentjes look
  • 2 blaadjes laurier
  • tijm & rozemarijn
  • olijfolie
  • 150 g feta
  • een handvol noten naar keuze (walnoten of pecannoten zijn hier lekker bij)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Was de pompoen en verwijder de zaden
  • Was de krieltjes
  • Snijd de pompoen, rode biet, krieltjes en ui in blokjes van 1 à 2 cm
  • Meng alle groenten in een ovenschaal. Kruid met versgemalen peper en zout. Meng er de gekneusde look, tijm, rozemarijn en runderreepjes onder. Overgiet met wat olijfolie. Zet in het midden van de voorverwarmde oven
  • Haal na 30 minuten uit de oven. Meng alles nog eens goed door elkaar. Verdeel er dan de verkruimelde feta en de noten over. Plaats terug in de oven voor 10 minuten
Tip!

De hokkaidopompoen wordt ook wel kastanjepompoen genoemd. Het voordeel van deze kleinere pompoensoort is dat de schil zo zacht is, dat hij eetbaar is. Het bespaart je dus veel tijd als je hem gewoon met schil en al mag snijden. Dit geldt ook voor de butternutpompoen. Vind je geen van beide soorten in de winkel? Neem dan gerust een andere soort, maar hou er rekening mee dat de meeste grotere soorten een taaie, dikke schil hebben die je er beter wel vanaf haalt.

Liever een vegetarische variant?

Voeg een blikje kikkererwten toe aan de ovenschotel. Dit past prima bij rode biet en feta!

Dit recept maakte onderdeel uit van de bachelorproef die ik samen met Odile Desbeck schreef.