fbpx

Hoe jij het verschil kan maken bij het bereiken van jouw doelen

Wil jij gezonder worden, maar merk je dat “het leven” vaak roet in het eten durft te strooien? Herval je geregeld in oude gewoontes? Geef je het wel eens op? Lees dan zeker verder. Ik geef je tips en onderaan geef ik mijn persoonlijke strategie mee, die er voor zorgt dat ik nu al bijna 15 jaar lang op gewicht blijf, nadat ik eerst jarenlang een rondlopende jojo was.

Gisteren postte ik namelijk de volgende tekst op Instagram:

 

 

Het is niet wat je doet als alles gewoon goed gaat, dat telt.

Maar wat je doet wanneer het uitdagend wordt, wanneer je zou willen opgeven, wanneer allerlei dingen mislopen?

Daar zal je het verschil maken.

 

Eerlijk is eerlijk. De verhuis van de praktijk kostte me bloed, zweet en tranen, en elk van deze dingen minstens één keer letterlijk. ZO veel werk en ZO veel dingen om aan te denken! 

Hoewel de voorbije periode dus SUPER druk was, stelde ik gisteren vast dat ik niet was bijgekomen (wat vroeger ongetwijfeld zou gebeurd zijn), maar in tegendeel zelfs een beetje gewicht was kwijtgeraakt. Zonder dat ik het door had eigenlijk. Mijn weegschaal verhuisde namelijk mee naar de praktijk en daar waar ik me normaal regelmatig ‘s morgens vroeg weeg, ging dat plots niet meer.

Toen ik er dan gisteren in de praktijk uit nieuwsgierigheid toch nog eens ging op staan, mét kleren aan en nadat ik al ruim ontbeten en gedronken had, merkte ik dus dat ik ietwat was afgevallen.

Wat het verschil is met vroeger? 

Ik leerde niet alleen gezond te leven wanneer de omstandigheden gunstig zijn, maar voorál mijn best te blijven doen wanneer leven het me lastig maakt!

En daar loopt het echt vaak mis bij sommige cliënten.

👀”Binnenkort heb ik meer tijd, dan kan ik me beter focussen.”

👀 “Als de kinderen weer naar school gaan, is er meer structuur. Dat gaat helpen”

👀 “Het is allemaal wat veel momenteel, ik ga mijn eetgewoontes even loslaten.”

👀 Ik start wel weer als ik terug gemotiveerd ben.”

Ik hoor dit soort zinnetjes echt vaak. Gelukkig zijn die cliënten dan onder begeleiding en kan ik hen helpen niet zomaar te luisteren naar dat soort gedachten 😉

Ik snap het. Het klinkt allemaal plausibel. Aan je gezondheid werken kost moeite en vraagt wel wat van je.
Maar bij heel veel mensen lijkt het als laatste op de prioriteitenlijst te staan, waardoor de gezonde gewoontes héél snel sneuvelen wanneer de omstandigheden lastiger worden.

Het is niet zo moeilijk om gewicht te verliezen wanneer de omstandigheden perfect zijn. Veel mensen slagen er prima in. Vaak aan het begin van hun traject, wanneer de motivatie torenhoog is. Er is tijd en ruimte om met gezonde voeding en beweging bezig te zijn.

Ik vraag in een intakegesprek wel eens: “wat heeft je doen beslissen om NU een afspraak te maken?” en dan is het antwoord geregeld iets à la: “De kinderen zijn wat groter en hebben me minder nodig, nu is het aan mij.”

Op enig moment inzien dat ook jij zorg en aandacht verdient, is altijd top. Maar die aandacht durft gauw te verslappen. Wanneer de kinderen problemen krijgen op school. Wanneer ze 13 verschillende hobby’s doen. Wanneer er carrièremogelijkheden opduiken. Wanneer je ouders zorgbehoevend worden. Wanneer …

Blijf jezelf en je gezondheid ALTIJD prioriteit geven. Hoe lastig de omstandigheden ook worden. Ik zeg niet dat het allemaal perfect moet. Maar kijken wat tóch kan, is altijd beter dan het kind met het badwater weggooien.

Wil je dit ook leren? Start dan hier:

👏 Maak een lijst met non-negotiables: dingen die je ALTIJD wil waarmaken, rain or shine. Wat wil je niet opgeven? Als je je hier aan kan houden, hoe uitdagend de situatie ook, ga je al een verschil maken.

👏 Maak ook een lijst met nice-to-haves: wat wil je doen wanneer het lukt, maar wat is geen drama als het niet lukt?

Wat op mijn lijstjes staat en hoe ik dat aanpak, lees je hieronder:

NON-NEGOTIABLES:

  • Minstens 3 keer per week lopen. Het maakt niet eens uit hoe lang. Maar de routine van 3 keer per week tijd maken om te trainen, hoe druk het ook is of als ik op vakantie ben, moet er in blijven. Anders wordt het te makkelijk om het los te laten.

    Mijn oplossing? Ik sta wel eens om 5u30 op en ben dan om 6u de deur uit, zodat ik terug ben om iets na 7u. Is het leuk om mijn wekker zo vroeg te zetten? Nee. Vervloek ik mezelf als ik mezelf uit bed moet slepen? Ja. Maar het is een belofte aan mezelf die ik niet verbreek – en als 6u ‘s morgens de enige optie is om me aan mijn belofte te kunnen houden, dan is het maar zo. En eerlijk: eens je aan het lopen bent, is het heerlijk. Om 20u als de kinderen in bed liggen, gebeurt ook vaak. Anders wordt het toch maar een avond zetelhangen.

    (Uiteraard maak ik een uitzondering als ik echt ziek ben. Heb ik koorts of last van de luchtwegen? Dan loop ik niet!)
 
  • Elke dag 300 gram groenten eten. De gemiddelde Belg eet volgens de voedselconsumptiepeiling slechts 138 gram groenten per dag. Nog niet de helft van de aanbeveling.

    Het is best lastig om aan die 300 gram te komen wanneer je enkel bij de warme maaltijd groenten eet. Zelf zal ik dus vaak ook groenten toevoegen aan mijn lunch. En als ik weet dat ik ‘s avonds mogelijk niet genoeg groenten ga kunnen eten, omdat we bijvoorbeeld ergens uitgenodigd zijn? Dan zorg ik ervoor dat ik ze overdag al allemaal binnen heb, door ook te snacken met groenten. Heb ik tijd en inspiratie, dan ben ik creatief en maak ik een gevarieerde salade. Maar anders is het vaak gewoon een bakje met snackgroenten: kerstomaten, (mini)komkommers, (mini)paprika’s, … Het hoeft niet altijd inspirerend te zijn, it just gets the job done 😉 Ik heb er niet altijd zin in, maar het is goed voor mij, dus denk ik er niet te hard over na en eet het gewoon.

    Waarom ik hier een prioriteit van maak? Behalve dat het goed is voor mijn gezondheid (vitamines, mineralen, vezels, …), zorgt het er gewoon voor dat ik minder eet van andere, calorierijkere dingen. Ik zeg vaak “waar groenten in uwe buik zitten, is minder plaats voor andere dingen”. Ze zorgen ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent en mentaal zal je ook meer voldaan zijn omdat je veel langzamer eet en je brein dus registreert dat je wel degelijk gegeten hebt, versus een koek of boterham met choco die gauw hap-slik-weg is.
 
  • Gehydrateerd blijven. Sowieso is genoeg drinken belangrijk voor je gezondheid. Maar persoonlijk merk ik ook dat ik veel meer snackdrang heb, als ik eigenlijk gewoon niet voldoende gedronken heb. Ik maak er dus een punt van altijd overal een drinkbus mee naartoe te zeulen. Je zal me nooit de deur zien uitgaan zonder drinken. Tijdens het werken staat er vaak een drinkbus van 2 liter naast me. Die moet tegen ‘s avonds op zijn. Ben ik niet aan het werk, gebruik ik een kleinere bus die in mijn handtas past en die ik meerdere keren per dag bijvul.

    De ideale hoeveelheid merk je aan je urine: deze moet nagenoeg kleurloos zijn. Denk jij er niet vaak genoeg aan? Maak gebruik van deze handige water reminder!
 
  • Voldoende eiwitten eten. Eiwitten zorgen voor verzadiging. Ontbijt ik met boterhammen met choco, dan heb ik heel de rest van de dag honger. Voeg ik iets eiwitrijk toe zoals een eitje, yoghurt, of desnoods een whey- of maaltijdshake, kom ik vlot toe tot 13u!

    Het is ook makkelijker en goedkoper om snel een koek te nemen als je tussendoor honger krijgt, maar bij mij wreekt het zich. Want die ene koek blijkt niet genoeg, wakkert de goesting naar suiker alleen maar méér aan en de kans is groot dat ik later op de dag opnieuw naar een koek grijp of met mijn hand in een zak snoepjes zit. Kwark of Skyr nemen als tussendoortje vergt wat meer planning, zeker wanneer je buitenshuis bent. Je moet het koel bewaren en hebt een lepel nodig, maar het lukt prima als je net wat meer moeite doet.

    En moet het toch snel gaan? Een kwalitatieve eiwitreep of -koek zonder suiker (zoals die van PS Food&Lifestyle) is een prima alternatief.
 
  • Minstens 1 stuk fruit per dag. De officiële aanbeveling luidt 2 à 3 porties per dag. Ik zal eerlijk zijn: sommige periodes van het jaar vind ik 1 portie al behoorlijk moeilijk, vooral in de winter wanneer het aanbod beperkt is en ik ook weinig zin heb in koude dingen. Maar ik probeer me wel te verplichten om toch minstens 1 stuk te eten, bij voorkeur bij het ontbijt zodat ik er al vanaf ben 😉 

 

NICE-TO-HAVES:

  • Ook een beetje zwemmen en fietsen. Vorig jaar deed ik mee aan verschillende triatlonwedstrijden. Ik ging daarom naast het lopen ook wekelijks 1 à 2 keer zwemmen en 1 à 2 keer fietsen, al dan niet op de rollen als het te slecht weer was, ik weinig tijd had of ik de kinderen niet alleen kon laten. Deze zomer wist ik dat ik er geen tijd voor zou hebben dit consequent te doen en omdat ik ingeschreven ben voor mijn eerste ultramarathon eind augustus, geef ik prioriteit aan lopen. Lukt het toch om eens te zwemmen of fietsen? Leuk. Lukt het niet? Een goeie vrienden.
 
  • Méér dan 1 stuk fruit per dag. Ik probeer het. Echt waar. Maar soms komt het er niet van. Ik zou allerlei excuses kunnen verzinnen, maar eigenlijk vind ik het blijkbaar gewoon niet belangrijk genoeg en daar kan ik mee leven 🙂
 
  • Minstens 8u slapen. Probeer ik ook, maar lukt vaak niet. Als ik ‘s avonds nog laat gesport heb, ben ik te energiek en lig ik in bed te koekeloeren. Of als ik al om 5u30 opsta om te lopen, tja, dan lukt het ook niet. Ik streef er wel naar, maar ben wel realistisch. Soms heb je conflicterende doelen en is het een kwestie van kiezen. Tja.

Ik ben benieuwd. Wat ga jij op je lijstjes zetten? 

Denk niet enkel na over wát je aan jezelf belooft, maar vooral ook hóe je het gaat waarmaken. Maak het concreet, zorg voor een duidelijk plan, installeer reminders in je gsm, zet het in je agenda, plak briefjes op strategische plaatsen, … 

Maar zorg ervoor dat je het gewoon écht doet. Goesting of niet. Je zal zien wat voor een verschil het gaat maken.

Lieve groetjes, Jessica

PS: liefdevolle schop onder de kont nodig? Maak een afspraak in de online agenda!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!