In The ABC of Your Health leer je volgens het alfabet iets bij over het onderwerp dat relevant is bij de letter van deze post. Deze keer zijn we toegekomen aan de letter H.
Eet jij volgens je honger-verzadingsgevoel? Gemakkelijk is het in ieder geval niet, maar het werpt wel zijn vruchten af eenmaal je het onder de knie hebt. Daarom geven we je enkele tips:
– Zorg ervoor dat je met je volle aandacht aan tafel zit. Leg alle afleidingen aan de kant en wees aanwezig tijdens je eetmoment. Proef, ruik en kijk naar wat er op je bord ligt.
– Voel je honger aan. Vaak zijn we doorheen de jaren het wat verleerd om de signalen die ons lichaam geeft op te merken. Wil je iets gaan eten of heb je het idee honger te hebben? Sta dan eerst eens stil bij wat je voelt in je lichaam. Gromt je maag? Denk je de hele tijd aan eten? Voel je je wat slap? Of verveel je je misschien gewoon? Door hier even bij stil te staan, ontdek je makkelijker of je echt honger hebt of je iets wilt eten vanuit een andere beweegreden.
– Neem eens een kleiner bord om uit te eten. Vaak speelt het mentale gedeelte ook een rol. Een goed gevuld klein bord kan ons meer de indruk geven dat we meer dan voldoende gegeten hebben dan een groter bord met dezelfde hoeveelheid op. Deze tip maakt de drempel wat lager om eens te experimenteren met je hongergevoel. Je zal namelijk het idee hebben dat je nog steeds voldoende gegeten hebt, maar je mag zal toch minder gevuld zijn.
Moet je dan steeds naar je hongergevoel luisteren? Best wel, maar natuurlijk mag je ook je gezond verstand gebruiken. In bepaalde situaties kan het niet zo handig zijn om alleen maar naar je hongergevoel te luisteren. Vb. Je vertrekt om 14u naar een evenement dat tot 19u duurt. De kans is groot dat als je om 12u gegeten hebt, je uitgehongerd zal zijn wanneer je thuis komt. Daarom kan het handig zijn om rond 11u een tussendoortje te nemen en rond 13u30 een middagmaaltijd te nemen.