fbpx

De bewegingsdriehoek – het belang van voldoende bewegen

bewegingsdriehoekToen het instituut Gezond Leven de nieuwe voedingsdriehoek publiceerde, kreeg deze er meteen een nieuw broertje bij: de bewegingsdriehoek.

Waarom een bewegingsdriehoek?

Vroeger maakte beweging slechts één laag uit van de oude actieve voedingsdriehoek. Er werd wel aandacht aan besteed, maar het werkelijke belang van beweging in een gezonde levensstijl kwam op deze manier toch niet echt tot uiting. Bovendien was de boodschap “30 minuten bewegen per dag” voor velen enerzijds te vaag (wat telt als “bewegen”?) en anderzijds vaak te hoog gegrepen.

Als je dit interpreteerde als 30 minuten een echte sport uitoefenen zoals gaan lopen, fitnessen of een balsport uitoefenen en je vond dit niet haalbaar, bestond de kans dat je dan helemaal niets deed. In de nieuwe bewegingsdriehoek probeert men heel duidelijk te maken dat “ELKE STAP TELT”.

Zitten is het nieuwe roken

rechtstaand werkenWe horen deze uitspraak tegenwoordig overal. Lang stilzitten of “sedentair gedrag” brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals meer kans op diabetes type 2, overgewicht, hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten en zelfs bepaalde vormen van kanker!

De bewegingsdriehoek besteedt dus veel aandacht aan het beperken van lange periodes stilzitten.

  • Heb je een zittend beroep? Sta geregeld even recht en maak een klein wandelingetje. Installeer een app op je smartphone om je er aan te herinneren minstens elk half uur even recht te staan. Je vindt er verschillende als je zoekt naar de woorden “get up and move reminder“.
  • Loop langs een collega om iets te vragen, in plaats van te bellen. Stel je computer zodanig in, dat je een printer verder je documenten moet gaan halen. Ga niet naar de dichtstbijzijnde wc, maar naar eentje op een andere verdieping. Maak tijdens de lunchpauze een ommetje in de buurt. Trommel je collega’s op, zodat je niet alleen moet gaan.
  • Probeer af en toe staand te werken, wanneer de infrastructuur dit toelaat. Overleg met je werkgever of er mogelijkheden zijn om meubilair aan te schaffen dat dynamischer werken toelaat.
  • Maak ‘s avonds na het eten nog even een wandeling, in plaats van meteen in de zetel te ploffen. Kies voor actievere bezigheden wanneer je met vrienden afspreekt, in plaats van op café of restaurant te gaan zitten. Dat kan natuurlijk een sport zijn, zoals samen zwemmen, squashen of een Zumba-les, maar ook wandelen is een perfect alternatief. Dames, hadden jullie nog een excuus nodig om te gaan shoppen?

Bewegen

Behalve te vermijden van lang aan één stuk te zitten, wil de bewegingsdriehoek je ook echt aanzetten tot bewegen. Regelmatig licht, matig intensief tot hoog intensief bewegen heeft belangrijke gezondheidsvoordelen.

Bij beweging denken we vaak vooral aan het beperken van gezondheidsrisico’s, maar bewegen heeft méér invloed dan alleen het voorkomen van ziekten. Uit een rapport van Gezond Leven komt dit citaat van Das & Horton (2012):

“Het is een vergissing om fysieke activiteit enkel vanuit de relatie met ziekten te benaderen. De voordelen van fysieke activiteit reiken ver en gaan zelfs verder dan gezondheid alleen. Fysiek actief zijn draagt enorm bij tot het algemeen fysiek en mentaal welzijn. Positieve uitkomsten zijn onder andere een beter zelfbeeld, betere levenskwaliteit, betere slaap, beter omgaan met stress, en sociale voordelen. Bovendien kan de promotie van actieve verplaatsing bijdragen aan het milieu, wat op zijn beurt weer bijdraagt tot de gezondheid”

 

En dan nu … actie!

Kom zelf ook in beweging. Letterlijk. Doe te voet of met de fiets wat je niet noodzakelijk met de auto hoeft te doen. Zoek een vorm van beweging die je leuk vindt en plan de activiteit ook in je agenda. Mobiliseer vrienden of gezinsleden om samen te bewegen. Ga in het weekend naar buiten, de natuur in.

Lees meer tips op de site van Gezond Leven.

Schaf een stappenteller of activity tracker aan en onthou: elke stap telt!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!