Veel mensen vinden het niet zo moeilijk om thuis op hun voeding te letten. Het is echter niet altijd gemakkelijk om gezond te eten wanneer je regelmatig op restaurant gaat, veel in de auto zit voor je werk, of vaak wordt uitgenodigd om bij familie of vrienden te gaan eten. Met deze tips kan je ervoor zorgen dat je gezondheid en slanke lijn er niet onder hoeven te lijden.
Wanneer je op restaurant gaat
- Probeer bij de maaltijd vóór het restaurantbezoek een calorie-arm gerecht te eten, zoals een grote salade met veel groenten. Doe er bij voorkeur iets eiwitrijk in, zoals kip, vis of een hardgekookt ei. Dit zorgt voor een verzadigend gevoel, zodat je niet uitgehongerd aan tafel gaat. Ga je tijdens de lunch op restaurant? Kies dan ’s avonds voor een licht gerecht. Soep met wat volkoren brood erbij is dan een prima keuze.
- Bestudeer op voorhand de kaart en beslis al wat je zal eten. Zo kom je op het moment zelf minder gemakkelijk in de verleiding.
- Vraag aan de ober om het broodmandje weer mee te nemen. Één stukje stokbrood met wat boter levert al gauw 100 kcal. En eerlijk, wie kan stoppen na één stukje?
- Beperk alcoholische dranken. Deze bevatten zo’n 70 tot zelfs 150kcal per glas. Je calorieën drinken heeft als nadeel dat deze calorieën niet verzadigend werken. Bovendien word je na een glas of twee misschien soepeler voor jezelf, waardoor je ook op andere vlakken extra’s gaat nemen (zoals een dessert).
- Drink ook best geen aperitief: dit stimuleert de eetlust. Wil je toch iets anders drinken dan water terwijl iedereen een aperitief drinkt? Een glaasje tomatensap, eventueel met tabasco, geeft veel smaak en weinig calorieën.
- Neemt iedereen een voorgerecht? Ga voor soep of een salade en sla ook hier het brood af.
- Kies voor een gerecht met kip of vis en ga voor aardappelen of rijst in plaats van frietjes of kroketten.
- Vraag de saus en groentedressing apart te serveren, zodat zelf onder controle hebt hoeveel je er effectief van gebruikt. In plaats van de saus over je eten te gieten, kan je beter stukjes eten lichtjes in de saus dippen.
- Bestel een extra portie (rauwe) groenten als bijgerecht. De meeste gerechten op restaurant bevatten nauwelijks groenten.
- Kies voor een koffie of thee in plaats van een dessert. Krijg je er een koekje of chocolaatje bij? Geniet ervan. Je hoeft niet zodanig streng te zijn dat je dat moet laten liggen!
- Of neem wel een dessert, maar deel het met iemand anders die ook gezonder probeert te eten.
- Eet rustig en geniet van de maaltijd. Wat je ook kiest, laat het je smaken.
- Heb je toch meer calorieën binnen dan je jezelf eigenlijk voorgenomen had? Hopelijk was het superlekker! Voel je niet schuldig. Gooi ook niet alle remmen los, omdat het “nu toch al om zeep is”. Herneem meteen, zodra je buiten stapt, je gezonde gewoontes. Maak een extra wandeling of let een dagje extra goed op je inname. Op deze manier zal het restaurantbezoek echt geen aanslag op je lijn betekenen.
- Weeg je niet meteen na een restaurantbezoek. Als je meer weegt, komt dit waarschijnlijk doordat je zouter gegeten hebt dan anders, waardoor je meer vocht vasthoudt. Ook eet je vaak later op de avond dan thuis, zodat je eten gewoon nog niet allemaal verteerd is.
Bij vrienden of familie
- De meeste tips voor het restaurantbezoek kunnen ook hier toegepast worden: pas de maaltijden rondom het etentje aan, kies tijdens het etentje vooral voor groenten, beperk alcoholische dranken en neem geen of een kleinere portie dessert.
- Maak duidelijk dat je de kookkunsten van je gastvrouw of -heer apprecieert, maar dat je probeert gezonder te eten of wat kilo’s kwijt te spelen. Wees enthousiast over deze keuze en leg uit waarom dit voor jou belangrijk is.
- Voel je niet verplicht om overschotjes op te maken of mee te nemen naar huis. Je bent geen vuilbak!
Wanneer je op de baan bent
- Investeer in een koeltasje met een koelelement of kies voor een koelbox die je kan aansluiten op de batterij van je auto. Een plat model is daarbij vaak handiger dan een diep model.
- Zorg ervoor dat je altijd een gezonde lunch bij hebt. Als je onderweg (in een benzinestation bijvoorbeeld) gezonde opties kan krijgen, zijn die meestal érg duur. Bovendien kom je mogelijk in de verleiding toch iets ongezond te kiezen.
- Nood aan tussendoortjes? Voorzie wat fruit en/of een yoghurtje voor wanneer de honger toeslaat.
- Neem altijd een fles water mee van minstens 1 liter, die je probeert uit te hebben tegen het einde van de werkdag. Ben je niet gewoon van veel te drinken? In het begin zal je vaker naar het toilet moeten, maar weet dat je lichaam hieraan zal wennen.
- Drink je tussendoor graag iets anders dan water? In een thermos kan je koffie of thee warm houden, zodat je dit niet onderweg hoeft te halen en weer in de verleiding komt om er iets lekkers bij te nemen.
Op het werk
- Een koeltasje met een koelelement is zeker een optie, maar er bestaan zelfs koeltasjes met een USB aansluiting om hem aan je bureau koel te houden!
- Voorzie enkele gezonde opties voor tussendoor op het werk, zodat je niet aangewezen bent op de snoepautomaat. Rijstwafels of crackers blijven lang goed en leveren weinig calorieën.
- Koop je toch een belegd broodje in de cafetaria van je werk? Kies voor een bruin broodje en vraag of ze de saus weglaten of beperken. Maak er een “smos” van door er extra rauwkost tussen te nemen.
Zijn er nog andere situaties waarvoor je wat tips kan gebruiken? Stuur me gerust een mailtje!