fbpx

Hack your health: gezondere mayonaise

Ik geef het toe, sommige gerechten zijn nu eenmaal lekkerder met een flink toefje mayonaise, zeker als je je eigen twist eraan kan geven! Het is heel gemakkelijk (en lekker) om je eigen mayonaise te pimpen met wat verse of gedroogde kruiden. Het zorgt voor variatie en met de extra ingrediënten die ik eraan toevoeg, verkrijg je ook nog een magerdere variant op de klassieke mayonaise.  Hieronder geef ik je het basisrecept mee van mijn mayonaise, maar voel je vrij om te experimenten met andere kruiden!  

Recept

Ingrediënten 

4 eetlepels yoghurt 
4 eetlepels mayonaise 
2 eetlepels lijnzaadolie 
1 kfl citroensap 
Peper & zout 
Bieslook gesneden 

Waarom kies ik voor lijnzaadolie?

Lijnzaadolie bevat veel omega-3 vetzuren en laat dat nu net iets zijn waar ons lichaam heel blij van wordt! Omega-3 vetzuren zijn namelijk nodig voor allerlei processen in ons lichaam zoals het remmen van ontstekingen, helpen bij een depressie, etc. Sommige omega-3 vetzuren kan ons lichaam zelf aanmaken, maar alfa-linoleenzuur niet. We halen het dus uitsluitend uit onze voeding en daarom noemen we dit vetzuur een essentieel vetzuur. Hoewel onze voeding vooral rijk is aan omega-6 vetzuren, bevat lijnzaadolie voornamelijk omega-3 vetzuren en in het bijzonder alfa-linoleenzuur.  

Nutritionele vergelijking

Zelfgemaakte mayo met yoghurt: 528 kcal voor 100 g 
Mayonaise van een bekend merk: 751 kcal voor 100 g 

Als je dagelijks 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zou eten in plaats van de gewone variant, zou je wekelijks 373 kcal minder innemen.  

 

Natuurlijk zijn er ook heel wat light varianten op de markt. Als we gaan kijken naar deze soorten, liggen de kcal nog een stukje lager dan onze zelfgemaakte soort.  

Boni mayo light 37,5% minder vet – 471 kcal per 100 g 
DL mayonaise light ei – 332 kcal per 100 g 
Weight Watchers saus mayo – 300 kcal per 100 g 
DL mayonaise light 10% – 140 kcal per 100 g 

 

Wat ik een minpuntje vind aan deze soorten is dat ze vaak heel zoet zijn. Doordat het vetgehalte naar beneden gehaald wordt, valt de vollere smaak weg en dringt het zoete er doorheen. Daarnaast vind ik het jammer om meestal meer te betalen voor een lightversie waarbij het eerste ingrediënt water is. Zelf geniet ik meer van de zelfgemaakte versie, maar natuurlijk moet je zelf kijken welke soort jij het lekkerste vindt! Beiden kunnen zeker af en toe gegeten worden in een gezond voedingspatroon. 

Wil je meer?

Heb jij nood aan meer inspiratie? Mis je wat creativiteit en/of tijd om iets gezond klaar te maken? Dan is ons gezond weekmenu zeker iets voor jou! Je ontvangt elke week een menu met 5 gezonde én lekkere recepten. Gevarieerd, evenwichtig samengesteld en rekening houdend met het seizoen. Voor slechts 19,99 euro voor 3 maanden krijg jij elke week 5 recepten!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!