fbpx

Hack Your Health: Kokosmelk light

Oosterse gerechten vragen vaak om kokosmelk, maar wisten jullie ook dat er verschillende soorten bestaan? Hoewel er vaak geen kokosnoot te bespeuren is in de supermarkt, zijn er tegenwoordig zoveel soorten kokosproducten dat we helemaal crazy in the coconut kunnen worden. Je hebt namelijk kokosmelk, light kokosmelk, kokosroom en kokoscrème. Niet te verwarren met kokoswater natuurlijk, wat louter bedoeld is om op te drinken. Sommigen komen in blik, anderen in brik, dus hou zeker je ogen open wanneer je de winkel binnen stapt.  

Nutritionele informatie

Laten we eerst en vooral beginnen met te zeggen dat de verpakking niets uitmaakt. Komt het nu in brik, in blik of in een flesje, dit zal weinig tot niets veranderen aan de samenstelling van het product. Wel is er een verschil tussen de namen die op de verpakking staan. Hieronder een overzichtje.   

Kokosmelk light – 60 kcal per 100 g
Kokosmelk – 170 kcal per 100 g 
Kokosroom – 235 kcal per 100 g 
Kokoscrème/santen – 740 kcal per 100 g 

Room 30% – 293 kcal per 100 g 
Room 4% – 83 kcal per 100 g 

Zoals je ziet, zit er veel verschil op. De verschillende soorten worden ook op verschillende manieren verkregen en voor verschillende doeleinden gebruikt. Kokosroom wordt verkregen door het vruchtvlees van de kokosnoot te vermengen met water en dit één keer uit te persen. Een eerste persing levert een dikke romige substantie op wat gebruikt kan worden in bakgerechten. Een tweede persing levert een meer waterige substantie op, wat we kokosmelk noemen. De light variant hiervan wordt verkregen door het vetgehalte te verlagen. Kokosmelk kan gebruikt worden in sauzen, denk maar aan een Thaise curry bijvoorbeeld. Tot slot hebben we nog een specialer geval, kokoscrème oftewel santen. Wanneer kokosmelk ingekookt wordt, ontstaat er een crème. Doordat al het vocht hieruit verdampt, krijgen je een veel geconcentreerder goedje, wat de hoeveelheid kcal ook verklaart. In tegenstelling tot kokosmelk, bewaart kokoscrème veel beter. Leng een stukje van de crème aan met wat water en je hebt weer kokosmelk. Deze variant vind je in de supermarkt in vaste variant. 1 blokje geeft je 5 blikken kokosmelk.  

Conclusie

Kokosmelk light bevat dus beduidend minder kcal dan de gewone kokosmelk en zelfs dan light room! Het vervult echter nog steeds de functie om pittige oosterse gerechten te verzachten en om een “kokostouch” te geven. Ik ben alvast fan. Heb jij al eens light kokosmelk geprobeerd?  

Welke gerechtjes kan ik nu maken met kokosmelk light?

Heb je zin gekregen om hiermee aan de slag te gaan, maar je mist wat inspiratie? Zou je graag enkele receptjes ontvangen zodat je meteen van start kan gaan met de kokosmelk light? 

Vul dan hieronder je gegevens in en we sturen je enkele inspiratie-recepten op!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!