Je kent vast de uitdrukking wel: “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”. Deze uitdrukking heeft ons jarenlang doen geloven dat het ontbijt dé belangrijkste maaltijd van de dag is.
Zoals dat vaak gaat in de voedingswetenschappen, zorgt recenter onderzoek ervoor dat de waarheid een stuk genuanceerder is.
Wil je op een gezonde manier ontbijten, dan zet dit artikel je in ieder geval op weg!
Waarom zou je wel of niet ontbijten?
Eerst en vooral: is ontbijten echt verplicht? Nee! In principe kan je perfect gezond zijn (of afvallen!) zonder ooit te ontbijten. Het is een hardnekkige mythe dat je verbranding pas in gang wordt gebracht nadat je ontbeten hebt.
Aan de andere kant zien we wel dat het eten van een evenwichtig ontbijt er wél voor zorgt dat je met een stabielere bloedsuikerspiegel start aan de dag. Dit zorgt ervoor dat je minder drang krijgt naar zoetigheden. Heb je door het overslaan van je ontbijt daarbovenop scheurende honger, is het bovendien extra moeilijk om aan allerlei verleidingen te weerstaan.
Maar kan jij gerust je ontbijt overslaan, nadien een gezonde lunch eten en merk je dat je helemaal geen moeite hebt om de snoepautomaat op het werk te negeren? Dan is er geen enkele reden dat je absoluut moet ontbijten!
Integendeel: het verkleinen van het tijdsframe waarin je eet tot bijvoorbeeld slechts 8 à 10u op een dag (zogenaamd “intermitterend vasten“) zou zelfs gezondheidsvoordelen met zich meebrengen!
Kijk dus vooral naar wat voor jou werkt!
Hoe ziet een evenwichtig ontbijt
eruit?
Een gezond ontbijt is best:
- Rijk aan eiwitten (melkproducten, eieren, vlees, noten, zaden en/of pitten)
- Rijk aan vezels (volkoren granen, fruit en/of groenten)
- Arm aan suiker (bye bye, witte boterham met choco)
- Niet té rijk aan vet (maar een beetje kan zéker geen kwaad)
Hoeveel mag je dan eten? De beste richtlijn is: zorg dat je voldoende verzadigd bent, maar prop jezelf niet vol. Gebruik je hongergevoelens voor en na het ontbijt als cues en stuur bij.
Tips
- Wissel af: hoe meer je varieert in voedingsmiddelen, hoe groter de variatie aan voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, aminozuren, …) die je binnenkrijgt
- Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Een deel van het verzadigingsgevoel wordt veroorzaakt door het bewust registreren van wat je eet en proeft. Een maaltijd die je gedachteloos hebt gegeten, geeft een minder voldaan gevoel
- Start je werkdag erg vroeg of krijg je de eerste uren gewoon niets binnen? Eet het gerust wat later op, bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze op het werk. Niemand zegt dat je meteen moet eten als je uit bed gerold komt!
- Om ‘s morgens tijd te besparen, is het eventueel handig om de tafel ’s avonds al te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te nemen
- Veel ontbijtjes lenen zich er perfect toe dat je ze op voorhand klaarmaakt. Zo hoef je ‘s morgens met je slaperig hoofd niet meer na te gaan denken. Check zeker de receptenbundel onderaan dit artikel!
Receptenbundel
Ben jij inspiratieloos? Download dan gratis onze ontbijtreceptenbundel met allemaal gemakkelijke en snelle recepten die je op voorhand kan maken, om ’s morgens tijd te besparen!