fbpx

Respect voor de (mentale) gezondheid van cliënten

Wie gisteren in de loop van de dag op Facebook kwam, zag het frappante bericht wellicht passeren. Een staaltje van gebrek aan respect. Een zelfverklaarde voedingsspecialist (van Herbalife) stuurde iemand een privébericht met de boodschap dat hij mensen met overgewicht aan het toevoegen was om te kijken of ze geen interesse hadden in een gratis proefpakket “gezond detoxen”. De vrouw reageerde (ongelooflijk beleefd, als je het mij vraagt), dat zijn insinuatie haar niet bepaald kon overtuigen van zijn aanbod gebruik te maken. Alsof zijn initiële bericht niet onprofessioneel genoeg was, volgde er een totaal respectloze “Tja, blijf dan dik hé”. 

respect

De ongefilterde effecten van social media

We voelen ons blijkbaar nogal onaantastbaar, veilig achter ons schermpje. Je hoeft maar de reacties op een willekeurig nieuwsbericht te lezen om te concluderen dat beleefdheid en respect online niet nodig lijken te zijn. Niet alleen onderling wordt er vaak zeer onbeschoft met elkaar omgegaan, ook bijvoorbeeld beroemdheden worden niet gespaard.

Meningen worden zonder filter verkondigd op allerlei kanalen. Volg eens een bericht op Facebook over een optreden van een kandidaat van The Voice en verbaas je gerust over alle manier waarop sommigen het nodig vinden de kandidaat met de grond gelijk te maken.

De rol van professionals in de gezondheidszorg: respect voor de gezondheid

Wat iemand doet in zijn vrije tijd, is natuurlijk zijn zaak. Als iemand een ander op een brutale manier aanspreekt over zijn (over)gewicht, kunnen we dat schandalig of uiterst jammer vinden, maar daar blijft het bij. In het echte leven zou de persoon uit het Facebook-bericht waarschijnlijk niet zo’n grote mond hebben durven opzetten, maar online is de drempel blijkbaar een stuk lager, of zelfs onbestaand.

Alleen is er in dit geval wel een verschil. Deze persoon vertegenwoordigde het merk Herbalife en hij stelde zich voor als “voedingsspecialist”. Hoewel deze titel niet beschermd is en dus weinig waarde heeft, ga je er toch vanuit dat zo iemand respect heeft voor zijn potentiële patiënten/cliënten. Of zijn het klanten? Daar wringt eigenlijk al meteen het schoentje. Iemand die een centje wil bijverdienen en daarbij kiest voor een MLM product zoals er tegenwoordig wel meer zijn, is geen gezondheidsprofessional. Hoe goed zijn intenties mogelijk ook zijn.

Gezondheidsprofessionals* hebben een belangrijke rol omdat ze letterlijk de gezondheid van hun patiënten/cliënten in handen hebben. Een belangrijk luik van gezondheid is ook het mentale aspect. (Over)gewicht is vaak een “gewichtige” zaak. Velen voelen zich niet gelukkig met de overtollige kilo’s. Iemand met overgewicht krijgt soms te maken met discriminatie en stigmatisering, zo schrijft de Nederlandse Obesitas vereniging.

Iemand persoonlijk aanspreken op zijn of haar gewicht en een waardeoordeel hierover uitspreken is dus not done. Ook niet online. En al zeker niet door iemand die met de gezondheid van mensen bezig is. We kunnen alleen maar hopen dat de “voedingsspecialist” van Herbalife voortaan wat meer respect aan de dag gaat leggen.

*Professionals in de gezondheidszorg zijn erkend door het RIZIV. Ze hebben een erkend diploma en zijn gemachtigd om het beroep uit te beoefenen van bijvoorbeeld arts, kinesist, logopedist, … en ook diëtist. Er zijn deontologische codes verbonden aan het uitoefenen van beroepen in de gezondheidszorg.

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!