fbpx

The ABC of Your Health: Jojo-effect

In The ABC of Your Health leer je volgens het alfabet iets bij over het onderwerp dat relevant is bij de letter van deze post. Deze keer zijn we toegekomen aan de letter J.

Met het jojo-effect wordt een herhaaldelijke beweging van afvallen – bijkomen bedoeld. Wetenschappelijke studies tonen aan dat er na een dieet gewichtsverlies wordt vastgesteld maar dat +/- 12 maanden later het oorspronkelijke gewicht, of zelfs meer weer wordt bereikt.

Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
1) Een te streng dieet zorgt ervoor dat je spiermassa verliest waardoor je metabolisme vertraagt en je dus minder calorieën nodig hebt.
2) Wanneer je minder weegt, verbruik je ook minder. Na het afvallen zal je dus minder kunnen eten dan voorheen om je lagere gewicht te behouden, ook al bleef je toen al jarenlang stabiel met bepaald eetpatroon. Er zullen blijvende aanpassingen nodig zijn aan je levensstijl, wil je vermijden dat je terug naar je oude gewicht evolueert.
3) Je hebt bepaalde voedingsmiddelen compleet verbannen, waardoor je er eens zo hard naar verlangt. Een tijdlang kan je ze volledig mijden, maar als je er dan toch eens terug van proeft, lijk je verloren en ga je er véél te veel van eten. Onthoud hier dus vooral bij dat je deze voedingsmiddelen niet volledig hoeft te bannen!
4) Wanneer eten méér betekent dan voeding alleen, zoals troost en comfort, kan je dit soms tijdelijk wel onderdrukken. Op een bepaald moment lukt dit vaak niet meer, waardoor je terug naar eten grijpt bij stress, verdriet, frustratie, en andere moeilijke emoties. Leren op een andere manier hiermee om te gaan is dus de boodschap!

Heb jij last van het jojo-effect en wil je eindelijk op een duurzame manier gewicht verliezen? Maak dan een afspraak in onze online agenda!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!