fbpx

Tijdbesparende tips om gezond te eten

Een van de redenen die ik het vaakst hoor waarom mensen niet (altijd) gezond eten is dat het veel tijd in beslag neemt. Het is waar dat lekkere, gezonde gerechten vaak veel tijd in beslag nemen. Toch hoeft het niet altijd zo te zijn.

Voor de receptjes op deze site, heb je meestal niet meer tijd nodig dan 20 minuten om ze klaar te maken (de tijd in de oven of al pruttelend op het vuur niet meegerekend). Ik moet toegeven… Ik ben een luie kok. Ik kan heel blij worden als het gerecht qua smaak helemaal wordt wat ik hoopte, maaaaar al het voorbereidingswerk zoals aardappelen schillen, groenten snijden, … het kost me veel te veel tijd!

Hier zijn mijn BESTE tips om toch snel een gezonde maaltijd op tafel te kunnen toveren

 

Koken “in batch”

 

Als je toch aan het wassen, snijden en/of stoven bent, is het soms amper extra werk om meteen wat meer klaar te maken voor een andere keer. De volgende keer hoef je een deel van de voorbereiding niet meer te doen!

 

  • Maak ALTIJD te veel groenten klaar wanneer je kookt. Je kan de overschot in de diepvries bewaren voor een andere keer, maar zelf gebruik ik mijn restjes de dag nadien bij de lunch. Je kan bijvoorbeeld warme groenten perfect de dag nadien koud eten: doe er gauw nog wat sla bij, een hardgekookt eitje of wat kip en bijvoorbeeld twee sneetjes bruin brood.
  • In plaats van enkel rijst (of andere granen zoals quinoa en bulgur) te koken voor één maaltijd, kook je meteen heel het pak en verdeel je de rest in porties voor in de diepvriezer. Als je dan eens weinig tijd hebt, haal je gewoon een zakje of bakje uit de diepvriezer dat héél snel opgewarmd kan worden in de microgolf of in een pannetje op het vuur.
  • Hetzelfde gaat trouwens op voor peulvruchten. Wanneer je deze gedroogd koopt (spot- en spotgoedkoop!) moet je ze vaak lang weken en daarna nog eens lang laten koken, … Neem niet die moeite voor één portie, maar maak gelijk het hele zakje klaar. Ingevroren peulvruchten kan je ook gewoon laten ontdooien en daarna in een salade gooien.
  • Maak je spaghettisaus, soep of een stoofpotje? Maak een dubbele portie (of drie-, vier- of vijfdubbele portie) en vries de rest in.
  • Extra tip: doe hetgene wat je invriest in zakjes die je met een ziploc systeem kan sluiten en duw alles goed plat. Het is sneller bevroren op deze manier, maar vooral sneller weer ontdooid wanneer je het de volgende keer nodig hebt.
 

 Slim “lui” zijn

 
  • Krielaardappeltjes moet je niet schillen! Gewoon even afspoelen en eventuele vieze plekjes eraf snijden en in hun geheel koken. Of met wat olijfolie en kruiden in een ovenschaal op 200°C bakken gedurende 40 minuten. Daarnaast vind je ook voorverpakte aardappeltjes (eventueel in blokjes of schijfjes), die je maar gauw even moet bakken.
  • Het kan heus geen kwaad om af en toe diepvriesgroenten te gebruiken. Mijn favoriete diepvriesgroenten zijn paprikareepjes, bloemkoolroosjes, preiringen, maar ook allerhande mengelingen. Vaak kan je groentenmixen kopen voor bijvoorbeeld in de wok of in een couscous gerecht, maar ook om soep van te maken.
  • Voorverpakte verse groenten zijn vaak iets duurder, maar ze zijn zooo handig!
  • Extra tip: als je bij de koeling kijkt, vind je vaak voorverpakte groenten of aardappelen die dezelfde dag nog moeten opgegeten worden… met 35% korting!  Vooral bij Albert Heijn vind je er zo veel, maar ook bij Lidl en Alvo ben ik deze korting wel eens tegengekomen. Laat je dus inspireren door het moment!
 

Wil jij elke dag snel, gemakkelijk én gezond koken?

 

Elke week een Gezond Weekmenu in je mailbox, dat is…

 Lekker en gevarieerd eten kunnen klaarmaken in een mum van een tijd

 Niet meer moeten nadenken over de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”

 Gezond kunnen eten zonder tijd te moeten investeren in het nadenken over voeding

 Nieuwe recepten, producten en smaken leren kennen

 Stiekem gewicht verliezen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen

Drie maanden lang krijg je elke vrijdag:

 Een evenwichtig samengesteld weekmenu

 Vijf recepten voor gerechten die gezond én snel én gemakkelijk zijn

 Een overzichtelijk boodschappenlijstje, zodat je zelf je boodschappen kan doen in je gebruikelijke supermarkt

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!