Vorige week was het opnieuw Happy Hour op mijn Facebook-pagina. Tijdens Happy Hour geef ik iedereen de kans om een uur lang vragen te stellen. Wil je volgende keer ook je prangende vragen stellen? Hou zeker mijn Facebook-pagina in de gaten, want binnenkort is het weer zover!
In dit artikel bundelde ik de vragen en antwoorden die tijdens de tweede editie aan bod kwamen. Ik heb de originele vragen een beetje herschreven zodat ze algemener verwoord zijn, maar wil je de exacte vragen herlezen, vind je het topic hier terug.
Ik drink heel graag licht bruisend water, maar is dit eigenlijk wel gezond?
Ja hoor! Voor je gezondheid is dat helemaal geen probleem! Het kan wel bij sommige mensen een opgeblazen gevoel in de buik geven. Mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen ook ongemakken ervaren na het drinken van bruisend water. Maar als jij zelf geen hinder hiervan ondervindt, is er geen reden om dit te schrappen! Santé!
Ik heb last van snoepbuien, vooral als ik alleen ben. Het is niet dat ik eenzaam ben. Het lijkt eerder geconditioneerd te zijn: zodra ik alleen ben, krijg ik zin in snoep, koek en chips. Hoe kan ik dit gedrag afleren? En kan chroom iets doen aan snoepbuien?
Chroom wordt inderdaad vaak genoemd als supplement dat de drang naar zoet zou helpen afremmen. Dit is echter onvoldoende bewezen.
Je trekt zelf een heel terechte conclusie dat dit bij jou (en bij heel veel mensen) waarschijnlijk puur te maken heeft met conditionering. Als je steeds eet wanneer je alleen bent, gaat je brein dit op de duur aan elkaar linken. Daardoor krijg je automatisch zin om te eten telkens je alleen bent.
Mijn advies zou tweeledig zijn:
- ga op zoek naar een nieuwe conditionering. Ga iets doen met je handen, zoals een creatieve hobby, wanneer je alleen bent. Of kies bijvoorbeeld voor een tas hete thee waar je lang over doet om deze op te drinken
- ga toch een beetje verder graven naar eventuele andere oorzaken van de drang om *iets* te gaan weg eten. Misschien is het geen eenzaamheid, maar voel je jezelf juist eindelijk met rust gelaten en brengt dit een soort wegvallen van verantwoordelijkheden met zich mee. Of zijn de momenten dat je alleen bent, typisch momenten waarop je je pas toelaat te voelen hoe moe je bent? Veel mensen eten om die moeheid te overwinnen. Iets om over na te denken misschien.
Met dit soort vragen kan ik zeker helpen via (online) coaching. Samen zoeken we naar een eventuele oorzaak, maar vooral naar oplossingen.
Mijn man zijn nierfunctie was niet meer zo optimaal, bleek uit een bloedonderzoek. We zijn beginnen letten op onze zoutinname. Nadien was de nierfunctie terug verbeterd, maar volgens de dokter is er geen verband met de zoutinname. Klopt dit wel?
Zout (NaCl) is zeker belastend voor de nieren. Vaak hangen nierproblemen ook samen met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Ook in dat geval is het nuttig om minder zout te consumeren. Het feit dat de nierfunctie na een zoutarm dieet terug verbeterd was, is een teken dat het zeker zinvol is om zout te beperken.
Er bestaat overigens ook “vervangzout”, maar dit is bij nierproblemen evenmin geschikt. Gewoon keuken zout is NaCl (natriumchloride). Zo’n vervangzout is KCl. Kalium is echter iets dat ook beperkt moet worden bij nierproblemen. Dit is wel pas aan de orde als er echt een groter probleem is, wat bij jouw man zeker nog niet het geval is. Ik geef het alvast mee als aandachtspunt. In dat geval is een bezoek aan een diëtist sowieso onontbeerlijk.