De savooikool is één van de oudste koolsoorten. Mogelijk associeer je hem met typisch Vlaamse kost, maar eigenlijk is hij afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Dit recept is ideaal om in een grotere hoeveelheid te maken en de helft in te vriezen voor een later moment.
Voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 400 gram savooi (ongeveer een halve kleine kool)
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 300 gram aardappelen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 200 gram rundergehakt
- oregano
- 200 gram tomatenstukjes (uit blik)
- een scheutje melk
- nootmuskaat
- 60 gram geraspte emmentaler light
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Snij de savooikool in dunne repen en roerbak ze even in 1 eetlepel olijfolie. Voeg een flinke scheut water toe, kruid met peper en zout en dek de pan af. Laat pruttelen op een zacht vuurtje
- Schil of was de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Voeg ze na 10 minuten toe aan de savooi en laat het geheel nog 10 à 15 minuten stoven tot alles gaar is
- Snipper intussen de uien en knoflook en fruit ze even in de andere lepel olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met peper, zout en oregano. Voeg dan de tomatenstukjes toe en laat zachtjes pruttelen
- Stamp de aardappelen en savooi met een scheutje melk en kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Verdeel de helft van de tomatensaus over een ovenschotel, leg de puree erbovenop en dek af met de rest van de tomatensaus. Eindig met de geraspte kaas. Dek af met zilverpapier, zet 20 minuten in de oven en haal de laatste 10 minuten het zilverpapier weg
Veggie? Vervang het gehakt door seitangehakt. |
Elke week een Gezond Weekmenu in je mailbox, dat is…
Lekker en gevarieerd eten kunnen klaarmaken in een mum van een tijd
Niet meer moeten nadenken over de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”
Gezond kunnen eten zonder tijd te moeten investeren in het nadenken over voeding
Nieuwe recepten, producten en smaken leren kennen
Stiekem gewicht verliezen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen
Drie maanden lang krijg je elke vrijdag:
Een evenwichtig samengesteld weekmenu
Vijf recepten voor gerechten die gezond én snel én gemakkelijk zijn
Een overzichtelijk boodschappenlijstje, zodat je zelf je boodschappen kan doen in je gebruikelijke supermarkt