Deze Shepherd’s pie wordt ook wel cottage pie genoemd. Het werd oorspronkelijk met vleesresten gemaakt en was eigenlijk een recept voor de armen (die in cottages woonden). Ondertussen is het een typisch Engels gerecht. Natuurlijk maakte ik er een gezonde, Jessified, versie van
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram lamsgehakt (of ander gehakt als je dat niet lust)
- 300 gram bloemkool
- 150 ml vetarme groentebouillon
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 tomaten
- 60 gram cheddar
- 1 eetlepel maïzena express
- 50 gram erwten (uit blik)
- peper en zout
- 400 gram voorgekookte aardappelschijfjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Snipper en fruit de ui in de olijfolie
- Voeg het lamsgehakt toe en bak tot alles mooi bruin is. Verdeel de bloemkool in roosjes en voeg ze toe aan het lamsgehakt. Giet dan de bouillon en de sojasaus erbij. Breng aan de kook en laat zo’n 4 minuten koken
- Snij intussen de tomaten in schijfjes en rasp de cheddar
- Voeg de maïzena en erwten toe aan het lamsgehakt. Blijf roeren tot het geheel gebonden is en breng op smaak met peper en zout
- Schep het mengsel in een ovenschaal. Leg er dan afwisselend aardappel- en tomatenschijfjes op en bestrooi ze met de cheddar en wat extra peper en zout
- Bak goudbruin in 25 minuten
Tips! Je kan dit gerecht ook op voorhand bereiden. Omdat de ingrediënten dan afgekoeld zijn, moet het gerecht wel langer in de oven staan. Zet het eerst 15 minuten zonder cheddar in de oven en daarna nog 25 minuten mét cheddar. Moet het toch sneller gaan? Voeg de aardappelen en tomaten (in blokjes) dan toe op hetzelfde moment dat je de erwten toevoegt. Haal de pan van het vuur, voeg de cheddar toe, roer alles nog eens goed door en dien zo op. Je mist dan wel de smaak van de goudgebakken cheddar 😉 Wil je liever geen voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken? Snij dan zelf de aardappelen in schijven en kook ze 5 minuten. |
Elke week een Gezond Weekmenu in je mailbox, dat is…
Lekker en gevarieerd eten kunnen klaarmaken in een mum van een tijd
Niet meer moeten nadenken over de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”
Gezond kunnen eten zonder tijd te moeten investeren in het nadenken over voeding
Nieuwe recepten, producten en smaken leren kennen
Stiekem gewicht verliezen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen
Drie maanden lang krijg je elke vrijdag:
Een evenwichtig samengesteld weekmenu
Vijf recepten voor gerechten die gezond én snel én gemakkelijk zijn
Een overzichtelijk boodschappenlijstje, zodat je zelf je boodschappen kan doen in je gebruikelijke supermarkt