Bij dit gerecht gebruik je een puree waar stiekem extra groenten in verstopt zitten.
Voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 2 victoriabaarsfilets
- peper & zout
- 6 schijfjes citroen
- 400 g prei (ongeveer 2 à 3 stengels of diepvries), in ringen gesneden
- 1 el olie
- 1/2 (vetarm) bouillonblokje
- 100 g Philadelphia light (smaakje naar keuze)
VOOR DE STOEMP:
- 250 à 300 g aardappelen
- 200 g bloemkool (diepvries of vers)
- 1 sjalot, versnipperd
- 2 el zure room
- 2 el bieslook, versnipperd
- peper, zout en nootmuskaat
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de aardappelen samen met de bloemkool en een beetje zout gaar in +/- 15 min
- Bestrooi de vis met een beetje zout en peper, beleg met de citroenschijfjes en stoom hem in een stoommandje gedurende 15 minuten
- Stoof de preiringen al roerend in de olie. Voeg dan het verbrokkelde bouillonblokje en eventueel wat extra peper toe
- Blus met een scheutje water en laat afgedekt +/- 10 min zachtjes sudderen
- Voeg de Philadelphia toe en laat smelten. Voeg, indien nodig, wat kookvocht van de vis toe om een smeuïge saus te bekomen
- Giet de aardappelen en bloemkool af en prak grof met een pureestamper
- Voeg de sjalot, zure room en bieslook toe en meng door elkaar. Kruid af met zout, peper en nootmuskaat
- Serveer de prei met de vis en de stoemp
Tip! Vind je geen victoriabaars? Gebruik dan een andere witte vis zoals koolvis, schelvis, kabeljauw. Heb je geen stoommandje? Doe de vis in een ondiepe magnetronschaal met een beetje water en zet afgedekt in de microgolf op max. 400 Watt. Reken op ongeveer 1 à 2 minuten per 100g vis. Gebruik je voor de stoemp liever een mager alternatief voor zure room of hou je niet van de zure smaak? Vervang deze dan door een scheutje melk. Liever een vegetarische variant? Bij dit gerecht past eigenlijk elke soort vegetarische burger wel. Laat de citroenschijfjes weg en bak de burger in een antikleefpan. Kies bij voorkeur voor een burger met minder dan 10% vet. |
Dit recept maakte onderdeel uit van de bachelorproef die ik samen met Odile Desbeck schreef.
Elke week een Gezond Weekmenu in je mailbox, dat is…
Lekker en gevarieerd eten kunnen klaarmaken in een mum van een tijd
Niet meer moeten nadenken over de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”
Gezond kunnen eten zonder tijd te moeten investeren in het nadenken over voeding
Nieuwe recepten, producten en smaken leren kennen
Stiekem gewicht verliezen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen
Drie maanden lang krijg je elke vrijdag:
Een evenwichtig samengesteld weekmenu
Vijf recepten voor gerechten die gezond én snel én gemakkelijk zijn
Een overzichtelijk boodschappenlijstje, zodat je zelf je boodschappen kan doen in je gebruikelijke supermarkt