fbpx

Gewicht verliezen met vervangmaaltijden: vervolg EQ3-experiment

Een gewicht verliezen met vervangmaaltijdenweekje geleden startte ik met het EQ3-experiment, waarbij ik gebruik maak van vervangmaaltijden. 

Vandaag deel ik het vervolg van mijn experiment. Wat heel veel mensen waarschijnlijk willen weten: wat is het resultaat op de weegschaal? Ik kom hier verder in het artikel zeker op terug, maar aangezien dit niet mijn eigen focus was, heb ik het liever eerst over de andere dingen die me opgevallen zijn.

Hoe zag mijn schema eruit?

De eerste twee dagen gebruikte ik enkel de START producten. Ik at 2 maal per dag een shake en 2 maal per dag een soep.

Vanaf dag 3 nam ik telkens 1 vervangmaaltijd als ontbijt, 1 vervangmaaltijd als lunch en een gewone avondmaaltijd, rond de 700 calorieën. In het schema zijn geen tussendoortjes voorzien. Dit staat in contrast met wat vaak verteld wordt, namelijk dat je juist tussendoortjes moet eten om “je metabolisme in gang te blijven houden”. Zoals zo vaak het geval is bij voeding en gezondheid, bestaan er veel onduidelijkheden over de precieze invloed. Dit artikel van EQ3 legt heel duidelijk uit waarom het zinvol is om géén tussendoortjes te eten.

Ik moet er nog bij vertellen dat ik niet uitermate veel bewogen heb. Behalve regelmatig rechtstaan, zo veel mogelijk wandelen en verplaatsingen met de fiets doen, heb ik niet echt gesport.

Heb ik honger gehad?

Dit was voor mij een echte eye-opener. Zelf had ik vóór het EQ3-experiment altijd tussendoortjes nodig. Of ik dacht toch dat ik ze nodig had. Ik werd hongerig en kreeg een flauw gevoel. Omdat ik niet hield van dit gevoel, zorgde ik dat ik het gevoel kon voorblijven. Of ik nu honger had of niet, ik plande altijd tussendoortjes. Ik ging ook nooit de deur uit zonder een (gezond) tussendoortje in mijn tas. Ook ‘s avonds na de avondmaaltijd kon ik het nooit laten om opnieuw iets te gaan eten. Vaak was dit gewoon yoghurt met fruit of pudding (met hagelslag, woops), maar soms kon ik niet van de chips of koekjes blijven. Dit had niets te maken met honger, maar wel met “goesting” en vooral ook echt met gewoonte.

De eerste dagen tijdens het experiment had ik wel wat honger tussen de maaltijden. Ik merkte echter dat deze honger altijd heel snel voorbij ging, als ik hem even negeerde. Het flauwe gevoel bleef uit. De laatste dagen vergeet ik soms zelfs dat ik normaal altijd een tussendoortje nam. Het is een nieuwe gewoonte aan het worden om gewoon rond 7u te ontbijten, rond 12u te lunchen en rond 18u mijn warme avondmaaltijd te nemen, gevolgd door nog een stukje fruit en/of een yoghurtje. Ook nadien in de zetel heb ik niet meer die voortdurende drang heb om toch maar nog iets te gaan “sneukelen”.

Ik heb dus verbazingwekkend weinig honger en “goesting”. Toegegeven, soms heb ik wel zin om iets anders te eten dan de geplande shake of reep. Gelukkig vind ik alle producten wel erg lekker, dus zo veel moeite kost het me niet. Ik weet ook dat ik ‘s avonds gewoon kan eten, dus dat helpt me hierbij wel.

Hoe zien mijn avondmaaltijden eruit?

Ik heb niet echt anders gegeten dan anders. Ik at onder andere:

  • zoete aardappel, pompoen en pastinaak geroosterd in de oven met stukjes gebakken kip erbij
  • pasta pesto met venkel, snijbonen en een stukje gebakken zalm
  • witloofrolletjes met hesp en een magere kaassaus
  • een light moussaka met zoete aardappel, gehakt, rode ui, champignons, aubergine en tomaat
  • een Marokkaans stoofpotje met aardappelen, wortelen, rode paprika en rode linzen

Kort na mijn warme maaltijd eet ik telkens nog één of twee stukjes fruit, zoals kiwi, clementine, appel, kaki, …

Wat zegt de weegschaal?

Naast het voordeel dat ik voortaan uit persoonlijke ervaring kan spreken, wanneer mensen me vragen of het EQ3-programma iets voor hen kan zijn, is er natuurlijk nog een ander voordeel. Dit was voor mij niet mijn doelstelling, maar erg vind ik het nu ook weer niet. Mijn weegschaal en de BIVA-meting laten zien dat het programma wel degelijk werkt. Het resultaat na 8 dagen ziet er als volgt uit:

Een woordje uitleg:

  • de sterren staan voor de eerste meting (14/11), de zwarte driehoekjes voor de meting vandaag (22/11) na 8 dagen EQ3
  • de BMI is afgenomen met 1,1 kg/m², aangezien ik op de weegschaal een verlies van 3,3kg heb
  • de vetmassa is afgenomen van 20,6kg naar 17,3kg
  • de Body Cell Mass (de actieve cellen in mijn lichaam, waaronder mijn spieren) is niet afgenomen, hij is zelfs een heel klein beetje toegenomen

Let op: deze resultaten bieden geen garantie dat hetzelfde programma bij een andere persoon dezelfde resultaten zou geven. Iedereen is anders. Aan deze resultaten kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Ervaringsverhalen van andere mensen vind je op de website van EQ3.

Ben je benieuwd welke resultaten jij met EQ3 kan bereiken?

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!