fbpx

Gewicht verliezen met vervangmaaltijden: het EQ3-experiment

Wie mijn Facebook-pagina volgt, zag gisteren misschien al enkele filmpjes verschijnen. Ik ben begonnen met een experiment met vervangmaaltijden en wil je daar graag over op de hoogte houden.

Welk experiment?

Ik ben gisteren gestart met het Equilibre3 programma, waarbij je gebruik maakt van vervangmaaltijden. Concreet houdt dit in dat ik 2 dagen het “start”-schema volg, waarbij ik elke dag 4 keer een vervangmaaltijd neem (2 keer een shake en 2 keer een soep) en geen gewone maaltijden. Daarna ga ik een tijdje over op 2 vervangmaaltijden en 1 gewone maaltijd, van om en bij de 700 calorieën.

Tijdens het hele programma eet ik geen tussendoortjes, maar drink ik wel water, koffie, thee en een Lemon drink. Dit laatste is een poeder dat je aan water kan toevoegen, wat mij helpt om genoeg water te drinken, aangezien ik nogal een slechte drinker ben. Als ik tussendoor een moeilijk moment heb, kan ik eventueel een kopje Extra drink nemen, wat een calorie-arme bouillon is.

De reden dat ik dit programma volg is niet omdat ik zelf gewicht wil verliezen. Wat dan wel de reden is? Lees even verder.

Waarom vervangmaaltijden?

Ik ben een grote voorstander van gezond eten. Wanneer ik mensen begeleid, is de eerste keuze altijd een gezond en volwaardig eetpatroon, dat je de rest van je leven zal kunnen behouden. It’s not a diet, it’s a lifestyle!

Alleen ben ik de laatste persoon die zal beweren dat het gemakkelijk is om altijd en overal gezond te eten. Buitenshuis zijn er sowieso niet vaak opties te vinden om gezond te eten en ook thuis ontbreekt het me soms aan energie om soep te koken, een slaatje te maken, … Ik ben van nature geen grote fan van gezond eten en moet mezelf soms echt verplichten om te kiezen voor een gezonde maaltijd. Gezond eten vergt nu eenmaal wat meer moeite, planning en inspanning. Ik snap dus heel goed dat sommige mensen het echt een opgave vinden om altijd een gezonde maaltijd samen te stellen.

Daarnaast heb ik ook ondervonden dat het voor sommige mensen echt niet gemakkelijk is om gewicht te verliezen, puur en alleen dankzij gezonde voeding. Zeker wanneer mensen toch wel wat kilo’s willen kwijtspelen, lijkt het soms onoverkomelijk om dit te doen door “gewoon wat gezonder te gaan eten”. Als de weegschaal niet meewerkt, geraakt men ontmoedigt en duikt men de snoepkast in, met alle gevolgen van dien. Veel mensen hebben daarnaast last van keuzestress. Er zijn gewoon zoooo ontzettend veel opties, dat men het moeilijk heeft om te kiezen. Men hervalt dan vaak in de vertrouwde gewoontes. Alleen zijn dit meestal net de gewoontes die het overgewicht veroorzaakt hebben.

Vervangmaaltijden kunnen voor sommige mensen dan een oplossing zijn. Ze nemen de keuzestress weg en bovendien zijn ze snel en gemakkelijk. Toen ik dus op zoek ging naar manieren om mensen te kunnen helpen voor wie gezond eten niet evident is, kwam ik uit bij Equilibre3.

Waarom ik gekozen heb voor Equilibre3

Equilibre3 is een familiebedrijf, opgericht door een erkende diëtiste. De producten worden enkel verdeeld via een netwerk van diëtisten, zodat mensen op een verstandige manier begeleid worden bij het gebruiken van deze maaltijden. Het is immers niet de bedoeling dat je deze vervangmaaltijden slechts ziet als een manier om even vlug-vlug gewicht te verliezen. Als je dit doet, zal je daarna in je oude gewoontes hervallen. Dit is dé valkuil waardoor mensen vaak zeggen “na zo’n dieet kom je gewoon alles terug bij”.

Wanneer je echter het programma volgt onder begeleiding van een diëtist, leer je gaandeweg in de loop van het programma gezonde maaltijden samenstellen, op een evenwichtige en uitgebalanceerde manier. Je gaat stapsgewijs te werk en bouwt op naar een gezond eetpatroon dat je de rest van je leven kan blijven volhouden. Zo kan je ook na het stoppen met de vervangmaaltijden een stabiel gewicht behouden.

eq3 productgammaElke vervangmaaltijd bevat alle vitamines, mineralen en spoorelementen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Zelfs wanneer je alle maaltijden vervangt door één van de maaltijden, ben je nog steeds zeker van een volwaardige aanbreng van voedingsstoffen.

De producten bevatten hoogwaardige eiwitten (rijk aan het aminozuur leucine), waardoor je kan afvallen zonder spiermassa te verliezen. Doordat ze laag zijn in koolhydraten beperk je schommelingen van je bloedsuikerspiegel, zodat je vet gaat verbranden. Er wordt gewerkt met vezels. Deze helpen verzadigen, hebben een gunstige werking op de werking van je darmen én hebben bovendien een positieve invloed op je cholesterol.

En, toch ook niet onbelangrijk, de maaltijden zijn zeer betaalbaar, variërend tussen de 2 en de 3eur per maaltijd.

Waarom dan dit experiment?

Toen ik Equilibre3 leerde kennen, heb ik alle producten geproefd. Ik heb ook de samenstelling van de producten bestudeerd. Ik heb mezelf bijgeschoold om goed te weten wanneer en hoe deze vervangmaaltijden best ingezet worden. Zo kon ik met een gerust hart besluiten dat dit programma sommige mensen kan helpen gewicht te verliezen.

Maar ik wou meer. Ik vond het wat moeilijk om mensen op een dergelijk schema te zetten, zonder uit ervaring te spreken. Ik wilde niet dat mensen dachten: “voor haar is het gemakkelijk, zij weet niet wat het is“. Ik wilde zélf meemaken wat het was om alle of enkele van mijn maaltijden te vervangen door shakes, soepen, repen, of andere vervangmaaltijden. Ik wilde zélf ondervinden hoe mijn lichaam daarop zou reageren. Ik wilde zélf ervaren tegen welke moeilijkheden je aan kan lopen en hoe je deze dan kan oplossen.

Daarom ben ik gisteren dus gestart met het Equilibre3-programma. Zodat ik wel weet wat het is, wanneer mensen besluiten dat ze het programma willen proberen. Zodat ik de valkuilen ken en hierop kan anticiperen. Zodat ik mensen zo goed mogelijk kan begeleiden bij het volgen van het programma. Waardoor het een succesverhaal kan worden en niet de zoveelste dieet-poging die op niets is uitgedraaid.

Benieuwd naar mijn ervaringen?

Lees er alles over in het vervolg-artikel!!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!