fbpx

Hoe de suikeranalyse jou kan helpen

Sinds enkele maanden werken we in onze praktijk met de suikeranalyse en eerlijk: wat een meerwaarde voor onze cliënten is dit! 

Wat is het? Wel, aan de hand van een sensor op je bovenarm, wordt gedurende 2 weken je bloedsuikerspiegel in kaart gebracht. Op deze manier krijg je inzicht in hoe jouw lichaam reageert op je eetpatroon en vooral: wat de impact is van kleine aanpassingen. Het geeft hierbij een duidelijk beeld van hoe gevoelig je bent voor suiker/insuline, wat allerlei klachten helpt verklaren, zoals moeite met gewicht verliezen, vermoeidheid, dipjes doorheen de dag, moeite om zich te concentreren, het gevoel hebben “suikerverslaafd” te zijn, weinig energie om te sporten, …

Een stabiele suikerspiegel geeft niet alleen een stabieler, fitter gevoel, het zorgt ook voor een betere gezondheid

Mensen denken bij het woord “suikerspiegel” natuurlijk vooral aan diabetes, maar vóór het zo ver is, hebben mensen vaak al langer een afwijkende suikercurve, waar ze in hun dagelijks leven niet perse iets van merken. Met de suikeranalyse kunnen we preventief werken. En het voordeel is dat je de effecten meteen met je eigen ogen ziet. 

Het protocol bij de analyse houdt in dat cliënten de eerste week niets veranderen aan hun levensstijl. Na de eerste week volgt een consultatie en krijgt men aangepast advies, wat men vervolgens in week 2 gaat toepassen. Meteen ziet men dan een verbetering van de suikerspiegel, zowel qua gemiddelde waarde, als de tijd dat men een te hoge (of te lage) suikerspiegel heeft, als qua variabiliteit (de mate waarin de suikerspiegel schommelt).

Om deze effecten te illustreren, tonen we enkele voorbeelden.

 

Voorbeeld 1

Deze cliënt had een gemiddelde suikerwaarde die wat hoger lag dan wat ideaal is. Dit werd verklaard door het feit dat de cliënt bijna dagelijks toch wel wat hoge suikerwaarden optekende en in de risicozone doorbracht. De cliënt gaf ook aan dat hij moeilijk gewicht leek te kunnen verliezen, ondanks dat hij veel sportte. 

Kleine aanpassingen in het eetpatroon van de cliënt, zorgden ervoor dat de gemiddelde waarde naar een gezonde waarde zakte en dat er veel minder pieken waren. Zonder dat de aanpassingen erg veel moeite vergden, gaf de cliënt aan dat zijn gewicht zelfs wat gezakt was, hoewel het voordien steeds heel stabiel was geweest.

Voorbeeld 2

Deze cliënt had op zich een gezonde gemiddelde suikerwaarde, maar bracht elke dag toch wel wat tijd door in de risicozone, met best veel hoge waarden, die vervolgens kelderden. Ze gaf aan met name last te hebben van energiedips. Bij deze cliënt hebben we vooral gewerkt rond de kwaliteit van bepaalde voedingsmiddelen, maar ook qua timing enkele aanpassingen gedaan. Zo bleek o.a. dat ze fel piekte en daalde na haar karamelkoffie die ze graag in de namiddag dronk als tussendoortje, wat tot vermoeidheid en honger leidde. 

Door de koffie simpelweg op een ander moment te nemen, konden we de felle piek en het bijbehorende dal vermijden. De cliënt gaf aan dat dit haar een veel stabieler gevoel gaf en vertelde “zelfs minder lastig te zijn op haar man” 😉 

Voorbeeld 3

Deze cliënt had ooit een gastric bypass operatie ondergaan en merkte dat ze moeite had met haar suikerspiegel onder controle te krijgen. Ze voelde de schommelingen wel (typisch aan een gastric bypass), maar kon zelf maar niet thuisbrengen hoe ze deze kon vermijden. Bovendien sportte ze veel en lang, waardoor ze erg hard op zoek was naar een eetpatroon wat haar zou toelaten én genoeg energie te hebben tijdens haar lange trainingen én toch een stabiele suikerspiegel te ervaren. 

Dankzij de suikeranalyse konden we mooi in kaart brengen op welke voedingsmiddelen ze wel of niet piekte en konden we haar voeding zowel voor, als tijdens, als na een training optimaliseren.  

Voorbeeld 4

Ook deze cliënt ging er op alle vlakken op vooruit. De voorste, donkere curve geeft mooi weer hoe de aanpassingen aan het eetpatroon ervoor zorgen dat de cliënt niet meer van ‘s middags tot ‘s avonds “in het rood” zat, zoals voorheen (lichtere curve achteraan), wat veel minder belastend is voor het lichaam.

Bovendien zien we dat de aanpassingen er zelfs voor zorgen dat op één week tijd de nuchtere suikerspiegel lager is. Een verhoogde nuchtere suikerspiegel wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op insuline-resistentie en later diabetes type 2. Door deze blijvend te verlagen, heeft deze cliënt een rechtstreekse invloed op het risico om diabetes te ontwikkelen.

Meten is weten, zegt men vaak, en de suikeranalyse is daar een mooi voorbeeld van.

De tips en adviezen die we geven op basis van de suikeranalyse zijn gepersonaliseerd, omdat we op deze manier goed in kaart kunnen brengen hoe jouw lichaam op jouw eetpatroon reageert en hoe je dit dus kan verbeteren.

Veel cliënten zijn bovendien de feeling met hun lichaam kwijtgeraakt en zijn in de war door allerlei tegenstrijdige adviezen in de media. Door met eigen ogen zwart op wit te zien hoe de suikerspiegel fluctueert en dit te kunnen koppelen aan bepaalde lichamelijke sensaties (zoals vermoeidheid, een slecht humeur, honger, …) begrijpen mensen veel beter op welke manier ze dankzij voeding een invloed kunnen uitoefenen op hun lichaam.

Natuurlijk is kennis over voeding en het lichaam één ding. Deze kennis kunnen toepassen is in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk. Daarom integreerden wij de suikeranalyse in een compleet coachingstraject, het HEY-traject.

Tijdens dit traject verkrijg je niet enkel de nodige inzichten, maar leer je deze ook op een duurzame manier toepassen in het echte leven. 

Zo werken we samen aan een duurzame verandering van jouw gewoontes, richting een gezonder en fitter lichaam.

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!