fbpx

De cijfers liegen niet: we zijn te zwaar

Heb jij het gevoel dat je al alles hebt geprobeerd om af te slanken, maar blijf je te zwaar? Lukt het je soms wel om te kilo’s kwijt te spelen, maar kom je nadien altijd minstens even veel kilo’s weer bij? Of heb je nog nooit proberen iets aan je overgewicht te doen, omdat je denkt dat het allemaal wel meevalt?

45% van de Belgische bevolking is te zwaar

Een ding is zeker: je bent niet alleen. Uit de voedselconsumptiepeiling van 2014 bleek dat maar liefst 45% van de Belgische bevolking tussen de 3 en 64 jaar te zwaar is. Hiervoor werd gekeken naar de BMI, een maat om de verhouding tussen gewicht en lengte uit te drukken.

Wat is jouw BMI?

De BMI wordt berekend door je gewicht te delen door je lichaamslengte (in meter) in het kwadraat. Afhankelijk van het cijfer behoor je tot één van de volgende categorieën:

 • <18,5: ondergewicht
 • 18,5 – 25: normaal gewicht
 • 25 – 30: overgewicht
 • 30 – 40: obesitas
 • >40: morbide (ziekelijke) obesitas

Tot welke categorie behoort jouw gewicht?

Opgelet: je BMI houdt geen rekening met je lichaamssamenstelling. Een sportief iemand kan even groot zijn en even veel wegen als iemand die bijvoorbeeld overtollig buikvet heeft, maar veel gezonder zijn. Spieren wegen namelijk meer dan vet, dus iemand die een hogere spiermassa heeft, zal er slanker uit zien dan iemand met een hogere vetmassa. De BMI geeft wel een schatting voor het gezondheidsrisico dat je gewicht vormt, maar voor een correct beeld wordt er best ook naar de buikomtrek gekeken.

Wat is je buikomtrek en de waist-to-height-ratio?

De buikomtrek geeft een indicatie voor de opstapeling van vet in de buikstreek, ook wel “abdominaal vet” genoemd. Een te hoog gehalte aan abdominaal vet blijkt een hoger risico te geven op metabole problemen (zoals suikerziekte) of hart- en vaatziekten. De buikomtrek wordt gemeten met een meetlint halverwege de onderste rib en de heupkam, nadat volledig uitgeademd werd. Een buikomtrek van meer dan 80 cm bij vrouwen of 94 cm bij mannen wijst op een verhoogd gezondheidsrisico.

Intussen heeft men ontdekt dat een ander getal nog een betere indicatie geeft. Daarvoor wordt de buikomtrek gedeeld door de lengte (allebei in cm). Het bekomen getal is de “waist-to-height-ratio” (of WHtR) en past in één van de volgende categorieën:

Voor vrouwen

 • < 0,49: goed
 • 0,49 – 0,53: matig verhoogd risico op ziekten
 • > 0,54: ernstig verhoogd risico op ziekten
Voor mannen

 • < 0,53: goed
 • 0,53 – 0, 57: matig verhoogd risico op ziekten
 • > 0,58: ernstig verhoogd risico op ziekten

28% van de Belgen wil afslanken

In de leeftijdscategorie van 10-64 jaar, geeft ongeveer 1/3de van de Belgische bevolking aan dat ze willen afslanken. Dat betekent dus dat niet iedereen die te zwaar is, het nodig vindt om hier iets aan te doen.  Als de Belg kilo’s wil kwijtspelen, past zo’n 20% zijn voedingspatroon aan. Iets meer dan de helft van de bevolking zet beweging in als manier om af te slanken.

Alarmerend genoeg blijkt dat zowat 1/3de van de Belgen toegeeft ongezonde methoden toe te passen. Zo gaan ze bijvoorbeeld maaltijden overslaan, 24 uur of langer niets eten, roken, laxeermiddelen gebruiken en braken na de maaltijd! De wil om af te slanken, gaat dus niet altijd gepaard met bezorgdheid om de gezondheid. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat sommige mensen zich niet bewust zijn van de ongezonde effecten van bepaalde methoden.

Afslanken samen met een diëtiste

Uit de nationale voedselconsumptiepeiling blijkt ten slotte dat slechts 6% de hulp inschakelt van een professional (diëtiste of arts) wanneer hij of zij wil afvallen.

Er zijn echter veel voordelen verbonden aan het samenwerken met een diëtist om af te slanken.

Wil je een afspraak maken? Dat kan heel gemakkelijk via onze online agenda!

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!