fbpx

Wat is het beste dieet? DEEL 2: PRAKTISCHE TIPS!

In het vorige artikel vertelde ik dat er veel manieren zijn om kilo’s kwijt te spelen, maar dat je toch vooral minder calorieën moet eten dan je nodig hebt.

Ik zei ook dat het beste dieet er één is dat 1) je effectief volgt 2) je ook kan blijven volhouden.

Dat was de korte uitleg. Klinkt simpel hé? In theorie is het dat ook, maar de praktijk is iets ingewikkelder.

 

Calorieën zijn niet het enige wat telt!

Calorie-arm is niet noodzakelijk hetzelfde als gezond. Je snapt dat een calorie-arm dieet dat bestaat uit koeken misschien op korte termijn wel helpt om kilo’s kwijt te geraken, maar je gezondheid heeft meer nodig dan gewoon wat minder kilo’s.

 

Wat je eet en dus wat er in zit, heeft invloed op meer dan alleen je gewicht. Je lichaam heeft bepaalde hoeveelheden van vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Te veel suiker eten kan op langere termijn insulineresistentie en diabetes type 2 in de hand werken, om over je tanden nog maar te zwijgen. Te veel eiwitten eten is belastend voor je nieren. Je darmen geraken waarschijnlijk volledig verstopt als je te weinig vezels eet. Ga je véél te weinig eten, gaat je metabolisme bovendien zuiniger worden.

 

Bovendien zijn er ook andere factoren die een invloed hebben op je vermogen om vet te verbranden én op het eetpatroon dat voor jou geschikt is. In hoeverre heb jij in het verleden al allerlei diëten gevolgd? Hoe is je lichaamssamenstelling (veel spieren of helemaal niet)? Neem je medicatie? Heb je een bepaalde lichamelijke aandoening zoals een vertraagde schildklier?

Moet ik nu calorieën gaan tellen?

Nee. In veel van de gevallen ga je al heel ver komen als je begint met gewoon gezonder te eten. Je kan hiervoor perfect de richtlijnen van de voedingsdriehoek volgen. Eet meer groenten. Kies voor volkoren graanproducten in plaats van de witte soorten. Drink water in plaats van calorierijke frisdranken of sapjes. Beperk snoep, koekjes, gefrituurde voedingsmiddelen, … Ga meer bewegen. De dingen eten die gezond voor je zijn en de dingen beperken die ongezond zijn, zullen de caloriebalans bijna automatisch in de juiste richting brengen.

 

Ga dus niet op een tijdelijk dieet, maar kies voor een gezonde levensstijl.

Van theorie naar praktijk: HELP!?

Hoewel de theorie op zich dus heel rechttoe, rechtaan is (eet minder dan je verbruikt en je zal afvallen), blijkt het niet zo makkelijk te zijn om het ook echt in de praktijk om te zetten. Of toch niet langdurig. Anders zouden de cijfers niet zo alarmerend zijn.

 

Daarom geef ik je hieronder wat tips.

Vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent

Ik overdrijf een beetje, maar ons eetpatroon is toch in grote mate verweven met onze identiteit.

 

Je eetpatroon moet bij je passen. Ben je absoluut verzot op rijst? Ga jezelf dan niet martelen met koolhydraatarm te eten. Er zijn ook culturele gewoontes, waar we niet zomaar vanaf willen stappen. Zoek dus naar een manier van eten waar jij je goed bij voelt.

“Alles-of-niks” of “Alles-met-mate”?

Als je aan sommige mensen vertelt dat ze helemaal niet meer mogen snoepen, draaien ze een knop in hun hoofd om. Ze kunnen dit dan perfect vol houden tot ze hun doel (bv. 6 kilo minder) bereikt hebben. Maar gaan ze toch eens in de fout door één snoepje te eten, dan ontsporen ze helemaal. Ze gaan alles snoepen wat los en vast hangt en hebben weken nodig om die knop terug om te draaien. Zij vinden het dus gemakkelijker zichzelf bepaalde dingen volledig te ontzeggen, dan om nu en dan toe te geven aan de snoepdrang. Dat zijn de “alles-of-niks” mensen.

 

Daarnaast zijn er de “alles-met-mate” mensen. Als zij kilo’s kwijt willen, blijven ze kleine porties snoep eten. Ze kunnen zich dan zonder problemen houden aan die kleine portie, zolang ze hun doel niet bereikt hebben. Dit soort mensen zou juist gaan ontsporen als je zegt dat ze volledig moeten stoppen met snoepen. Ze kunnen dan aan niets anders meer denken.

 

Tot welke categorie behoor jij? Ken jezelf en hou er rekening mee wanneer je besluit dat je iets aan je kilo’s gaat doen. Er is geen juiste of foute benadering, maar kies wel degene die bij jou past.

De stok achter de deur

Veel mensen die willen vermageren, hebben het moeilijk om dit helemaal alleen te doen. Ze hebben iemand nodig die hen opvolgt, kan aanmoedigen, een beetje streng wordt als ze de teugels een beetje te fel los laten, … Deze ondersteuning kan je zoeken in de vorm van een diëtist, maar het kan natuurlijk perfect een vriend(in), familielid of collega zijn. Deze persoon kan ofwel enkel aanmoedigen, ofwel ook zélf actief mee gaan doen om de eigen kilo’s aan te pakken.

 

Samen met iemand anders afvallen? Misschien zijn de duo-consultaties iets voor jullie!

Let wel op dat jullie elkaar dan ook echt ondersteunen en niet elkaars “partner in crime” worden. Als de ene geen zin heeft om te sporten, moet de ander hem juist aansporen om wél te gaan. Vaak wordt het dan eerder een gezellig onderonsje aan de bar van de sportcafetaria, of hangen jullie meer aan de kant van het zwembad te tetteren dan baantjes te trekken! Herkenbaar? Ook hier weer: ken jezelf, ken de ander en maak slimme keuzes.

Vaardigheden en inspiratie

Zelfs als je weet wàt je moet eten, kan het nog een hele klus zijn om dit praktisch te gaan toepassen, doordat je misschien vaardigheden of inspiratie mist. Misschien leerde je helemaal nooit koken. Wie weet ben je, sinds je het ouderlijk huis verliet, wel afhankelijk geworden van take-away of diepvriesmaaltijden. Of heb je juist leren koken met lekker veel boter, room en zout en heb je het gevoel dat koken zónder deze ingrediënten resulteert in oneetbare stukken karton. Sta je soms in de winkel vol twijfel voor de rekken met felgekleurde groenten te staren, omdat je geen flauw idee hebt wat je ermee aan moet vangen? Grijp je telkens naar de enige 3 gezonde recepten die je wél lekker vindt, omdat het je ontbreekt aan moed en inspiratie om andere dingen te gaan ontdekken?

 

Kijk eens rond je heen. Er zijn bijvoorbeeld gezonde kookboeken waarin groenten de hoofdrol spelen. Ook op tv worden tegenwoordig kookprogramma’s uitgezonden waarbij het eten niet drijft in het vet. In supermarkten vind je soms receptenfiches, waarbij alle ingrediënten zelfs rondom de fiche verzameld liggen. Roep de hulp in van mensen die je kent en die beter weten hoe het moet. Spiek bijvoorbeeld eens bij die ene slanke collega. Wat neemt zij mee als lunch? Durf tips vragen, ze zal waarschijnlijk maar al te graag willen helpen.

Beginnen is gemakkelijk, maar het vólhouden…!?

En dan zijn er nog de enthousiastelingen die in het dieet duiken als in een fris zwembad op een hete dag. Alsof ze hier al weken naar hebben uitgekeken. Ze plunderen de supermarkt en hun bankrekening, door hun keukenkasten vol te stouwen met slanke opties. Die enthousiastelingen nemen een fitness-abonnement en hullen zichzelf in een flashy sportoutfit. Oh ja, en ze vertellen ook tegen iedereen die het wil horen (en vooral tegen wie het niet wil horen), dat vanaf nu ALLES anders gaat zijn.

 

Houden ze het vol? SUPER! Maar vaak nemen ze van in het begin zo veel hooi op hun vork, dat het allemaal wat te veel wordt en dat ze zichzelf opbranden. Ze verliezen de moed. Ze snappen niet meer waarom ze het ook alweer belangrijk vonden om te vermageren. “Och, dat ene pakje friet mag toch wel? En die pizza? Deze week gaan we niet sporten. Die rust zal deugd doen, maar volgende week staan we er terug!”

 

Of toch niet? Hoe goed je bedoelingen in het begin ook waren, als je de lat te hoog legt, hou je het niet vol.

 

Ook wanneer je het iets kleinschaliger aangepakt hebt, kan het zijn dat je het niet volhoudt. Het doel begint te vervagen en je oude gewoontes sluipen langzaam maar zeker terug binnen in je dagelijkse leven. Stiekem en haast onopgemerkt. Zelf zwijg je ook maar stiekem tegen je omgeving over het feit dat er van je goede voornemens niets is over gebleven.

 

Als je dan terugkijkt op je mislukte poging, wordt je oude overtuiging bevestigd: “Zie je wel? Ik kan ook NOOIT iets volhouden!?” Alweer een deuk in je zelfvertrouwen

Verander NU

Klinkt dit allemaal net iets te herkenbaar in de oren? De kans is groot. Zoals ik zei: als het allemaal zo gemakkelijk was, hadden we nooit zulke alarmerende cijfers gekend als nu. En als het een troost mag zijn, ik heb zelf ook (meermaals) alle fouten gemaakt die ik hierboven beschreef. Maar het hoeft dus niet zo te blijven.

Extra ondersteuning nodig?

Merk je dat het bij jou niet echt aan kennis ontbreekt over hoe je zou moeten afvallen, maar dat je vooral moeite hebt om het vol te houden? Dan is mijn Cut The Crap-programma echt iets voor jou!

Hét programma om eindelijk te stoppen met crashdiëten en emo-eten

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!