Doe jij aan emo-eten of heb je eetbuien?
Heb jij wel eens last van eetbuien of emotie-eten? Je ervaart een oncontroleerbare drang naar eten, meestal véél eten en alles behalve gezond eten. Snoep, koekjes, chocolade, chips, … zijn typische voedingsmiddelen die genoemd worden, wanneer mensen toegeven eetbuien te hebben. Het wordt ook wel troost-eten genoemd, omdat het meestal gebeurt op momenten dat je je bijvoorbeeld verdrietig, eenzaam of kwaad voelt. Door op dat moment te gaan eten, ga je als het ware de onaangename emotie proberen weg-eten. Door te eten, hoef je even enkel daarmee bezig te zijn. Je gaat het beloningssysteem in je hersenen activeren, waardoor je (tijdelijk) een goed gevoel krijgt dankzij het eten.
De vicieuze cirkel
Het grote nadeel is dat je op deze manier overtollige calorieën binnenspeelt, calorieën die meestal leiden tot kilo’s die je liever niet wilde. Bovendien blijft het goede gevoel niet hangen. Integendeel! Mensen geven aan zich nadien schuldig te voelen. Ze zijn teleurgesteld in zichzelf, kwaad op zichzelf. Hierdoor gaan ze zich nog slechter voelen, waardoor de volgende eetbui op de loer ligt. Vaak komt men zo in een vicieuze cirkel terecht, waardoor het wel eens flink kan gaan stormen in het hoofd.
Het is niet gemakkelijk om uit deze vicieuze cirkel te geraken, maar er zijn wel een aantal strategieën die je kan toepassen. Enerzijds zijn er manieren om te proberen minder vatbaar te worden voor emotie-eten, anderzijds geef ik tips om de eetbui minder gevolgen te laten hebben.
5 tips om te stoppen met eetbuien
1) Zorg voor structuur en een goede planning
Maak een weekmenu, of plan je maaltijden tenminste enkele dagen van te voren. Door ervoor te zorgen dat je weet welke maaltijd je nog te wachten staat, is de kans kleiner dat je op een moment van zwakte overgaat tot een eetbui. Heb je altijd maar honger om dat je veel te streng op dieet bent? Dan ben je vatbaarder voor eetbuien! Eet veel groenten en genoeg volkoren granen bij elke maaltijd, eet soep en drink voldoende water. Vermijd ook veel gesuikerde voedingsmiddelen of drank te nuttigen, aangezien deze een zoete drang in stand houden.
2) Haal je eetbui-voedsel niet in huis
Ga na welke voedingsmiddelen je meestal gaat eten op zo’n moment. Zijn het vooral zoete dingen, zoals chocolade of koeken, of juist eerder hartige dingen, zoals chips? Een voor de hand liggende oplossing is dan: vermijd van deze voedingsmiddelen in huis te halen. Wanneer je nog eerst de deur uit moet, alvorens je kan toegeven aan de drang, is de kans kleiner dat je effectief jezelf te buiten gaat aan deze voeding.
Is de drang erg groot en merk je dat je wel alle registers opentrekt om aan je eet-drang te voldoen, werkt deze tip mogelijk niet en is professionele begeleiding aangewezen.
3) Zoek een hobby die je met plezier doet
Emo-eten wordt vaak gebruikt als strategie om een leegte op te vullen. Bij verveling of gebrek aan een zinvolle tijdsbesteding, is eten een welkome manier om afleiding te zoeken. Welke hobby had je vroeger als kind? Kan je die terug opnemen? Heb je een vriend(in) of familielid die een hobby uitoefent waar je wel eens van dacht: “dat zou ook wel iets voor mij zijn”? Ga op zoek naar leuke dingen om te doen en geniet ervan.
4) Stop met perfect te willen zijn
Veel negatieve gevoelens komen voort uit een teleurstelling dat men niet zo perfect is, als men eigenlijk zou willen. Wees milder voor jezelf. Je hoeft niet altijd alles perfect in orde te hebben. Je huis hoeft er niet uit te zien zoals op Pinterest, je hoeft niet met de hele wereld bevriend te zijn, je hoeft niet het perfecte maatje te hebben en je hoeft ook niet 100% gezond te eten. Als je streeft naar perfectie, ben je nooit tevreden. Durf te beseffen dat gewoon goed ook goed genoeg is.
5) Ontdek welke gevoelens je probeert weg te eten en leer er ander mee om te gaan
Sommige mensen weten heel goed welke emotie ze proberen te vermijden op het moment dat ze gaan emotie-eten, maar vaak is dat niet zo heel duidelijk. Ga op zoek naar de achterliggende reden waarom je in de snoepkast duikt. Vaak is dit de sleutel tot de oplossing.
Emoties hebben altijd een reden om er te zijn, anders zouden we ze niet voelen. Je slecht voelen, verdrietig zijn, boosheid, … Het zijn gevoelens die je iets proberen te vertellen over iets dat belangrijk voor je is. Deze gevoelens onderdrukken, op welke manier ook, is niet de oplossing. Natuurlijk wil je ze liever niet voelen, maar jammer genoeg horen ze bij het leven.
Leren accepteren dat negatieve en moeilijke gevoelens komen (maar ook weer gaan), is een belangrijke stap in het leren omgaan ermee.
Als honger niet het probleem is,
is eten niet de oplossing
Wat als je toch een eetbui hebt gehad?
Niet alles is verloren
Wanneer mensen proberen af te vallen en streng “op dieet” gaan, hebben ze vaak de neiging om zwart-wit te gaan denken. Wanneer ze het schema toch eens niet perfect volgen, zien ze dit als een mislukking. Ze denken dan vaak onterecht dat alles verloren is. Eén eetbui ontaardt in een reeks van eetbuien, of zelfs eetdàgen, omdat ze denken “het is nu toch al om zeep”.
Maak het niet groter dan het is. Je verprutst echt niet al je harde werk door één eetbui. Ook al heb je een zak chips of een pak koeken leeggegeten. Of twee. Het is niet ideaal, maar het is het einde van de wereld niet en het hoeft ook niet het einde te betekenen van je goede voornemens.
Besef dat je op elk moment opnieuw kan beginnen
Na een eetbui neemt men zich meestal voor om morgen opnieuw te beginnen. Of als het weekend eraan komt, nemen mensen zich voor om maandag opnieuw te beginnen. Of op de 1ste van de volgende maand. Dat is niet nodig! Stel de nieuwe start niet uit! Herpak je meteen en ga verder zoals je ervoor bezig was. Dezelfde dag nog! Focus je op de goede dingen die je al deed en doe er daar méér van!
Ga niet overcompenseren
Het is een goed idee om iets meer te focussen op gezonde voeding en voldoende beweging na een eetbui. Het sleutelwoord is *iets*. Ga niet overcompenseren door een hele dag niets te eten of extreem te gaan sporten. Je zal jezelf uitputten, met het risico dat je op een bepaald moment toch toegeeft en mogelijk gewoon in de volgende eetbui terecht komt. Ga een uurtje een vorm van beweging doen die je leuk vindt, probeer een dagje of twee “volgens het boekje” te eten, en doe daarna weer verder alsof er niets gebeurd is.
Heb geduld
Als je al heel lang in een patroon zit van emo-eten en bijkomen en/of compenseren, zal je niet van de ene dag op de andere volledig vrij zijn van eetbuien. Wees jezelf ervan bewust dat er nog wel eens moeilijke momenten zullen komen. En dat dit ok is! We mikken op vooruitgang, maar als het toch eens even mis gaat, wil dit niet zeggen dat alles verloren is (zie hierboven). Progress, not perfection. Recht je schouders en wees niet boos op jezelf.