fbpx

Stoppen met emo-eten. Deel 7: “Contentement”

Tandwieltjes voor verandering

Als jij wil stoppen met emo-eten, heb je het moment waarop het misloopt waarschijnlijk al “kapot geanalyseerd”. Telkens opnieuw neem je je voor om het volgende keer anders te doen… om dan vast te stellen dat het niet lukt…

In deze 7-delige blogreeks wil ik je vertellen waarom het interessanter is om uit te zoomen en het grotere geheel te bekijken. Als je al jouw gedrag zou bekijken als één grote machine, is emo-eten een groot tandwiel dat je met veel moeite in beweging krijgt. Maar kijk ook eens naar de tandwieltjes waarmee je eetgedrag gelinkt is. Misschien krijg je die makkelijker in beweging, waardoor je ook het eetgedrag beïnvloedt.

Tandwiel 7: "Contentement" (oftewel tevredenheid)

Ik vind het een prachtig, Vlaams woord: “contentement”. Het dekt voor mij de lading nog net iets iets meer dan het woord tevredenheid. 

Maar hoe tevreden ben jij met je leven zoals het er nu uitziet? Stel dat je morgenvroeg zou wakker worden en ontdekt dat je de rest van je leven elke dag opnieuw dezelfde dag zou beleven: die van vandaag. Zou je dan gelukkig kunnen zijn?

Ik was verbaasd te zien dat 60% van mijn Instagram-volgers aangaf dat ze daar niet blij mee zouden zijn!

Als het antwoord ook bij jou “nee” is, scoor jij waarschijnlijk niet zo hoog op het vlak van contentement. Vind je het gek dat je aan emo-eten doet (of een andere uitlaatklep)?

Wat is geluk?

The pursuit of happiness

Maar wat is gelukkig zijn eigenlijk? Of vooral: wat is het niet?

We voelen ons gelukkig, als we plezier maken en genieten. Als we zo’n moment ervaren, bijvoorbeeld op een gezinsvakantie, zouden we het liefst van al kunnen bottelen in een flesje, dat we kunnen opentrekken telkens we er nood aan hebben. Jammer genoeg kunnen we geluk niet vasthouden, noch forceren. Probleem 1: hoe harder we proberen geluk na te jagen, hoe harder het tussen onze handen wegglipt.

Daarnaast noemen we ons vooral ook gelukkig, als we vrij zijn van zorgen. Dat laatste vormt het 2de probleem, want vrij zijn van zorgen is behoorlijk onmogelijk. Niet alleen maken we soms pijnlijke gebeurtenissen mee: het verlies van iemand die we graag zien, ziekte, financiële tegenslagen, … 

Maar zelfs als alles objectief gezien gewoon goed gaat, kunnen we niet vermijden dat we ons soms zorgen maken. Ons brein is evolutionair geprogrammeerd om steeds te vergelijken en bekritiseren, op zoek te gaan naar mogelijke problemen, aandacht te hebben voor wat er nog beter kan, … Dit heeft ons in de oertijd enorm geholpen, maar de dag van vandaag zorgt het vooral voor stress

Live life to the fullest

Een minder courante benadering van geluk is het leiden van een betekenisvol leven. We ondernemen actie in de domeinen die er voor ons echt toe doen. Wanneer we ons in de richting bewegen die belangrijk is voor ons, en het gevoel hebben dat we handelen naar onze waarden, ervaren we voldoening en vitaliteit.

Volgens deze benadering accepteren we dat een leven dat ons voldoening geeft, onvermijdelijk ook gevoelens van pijn en verdriet met zich meebrengt. Natuurlijk zouden we willen dat we hiervan bespaard blijven, maar we aanvaarden dat risico in functie van een leven dat we ten volle leven.

Hoe ontdek je wat je waarden zijn?

Stel je voor dat je 80 bent. Je geeft een groot feest en iedereen die jij graag ziet zal er bij zijn. Iemand wil een speech geven en komt je op voorhand wat vragen stellen. Hij/zij wil weten welke goede raad jij hebt voor de jonge mensen op je feest en vraagt je de volgende zinnen af te maken:

  • ik wou dat ik me minder zorgen had gemaakt over …
  • ik heb veel te weinig tijd besteed aan …
  • als ik terug kon gaan in de tijd zou ik het volgende anders doen … 

Wat zou je antwoorden?


En dan ben je op het feest. Je luistert naar de speeches van je partner, kinderen, beste vrienden. Wat vertellen ze over jou? Wat voor indruk heb jij op hen? Wat beteken je voor hen? Er worden foto’s van jou getoond, foto’s die doorheen heel je leven getrokken werden. Wat zien we op deze foto’s? Hoe beleefde jij de gebeurtenissen die vastgelegd werden op de foto’s?

 

De woorden die opkomen, wanneer je deze oefening doet, vertellen je iets over wat belangrijk is voor je. Dit zijn je waarden. Zij zorgen ervoor dat jouw leven de moeite waard is.

Leef jij naar je waarden?

Dit soort oefening is voor veel mensen behoorlijk confronterend. Ze merken dat er een kloof bestaat tussen datgene waar ze waarde aan hechten en wat ze in realiteit doen. 

De oefening is ook confronterend wanneer je merkt dat je veel van de dingen die belangrijk voor je zijn uitstelt. Veel cliënten wachten met leven tot ze slank(er) en fit(ter) zijn!

Ze vinden het moederschap belangrijk, maar gaan niet zwemmen met hun kinderen, omdat ze te onzeker zijn over hun lichaam. Ze zijn niet fit, dus zitten ze op een bankje in de speeltuin, in plaats van mee te spelen.

Of ze zijn single en verlangen naar een liefdevolle partner, maar hebben schrik om afgewezen te worden omwille van hun gewicht, dus sluiten ze zich op. Met een zak chips in de zetel.

Hoe is dat bij jou? Heb jij het gevoel dat je nu al leeft naar je waarden? Of zit je te wachten tot je minder moe bent, tot je gemotiveerd zal zijn, tot het makkelijker zal zijn? 

Hoe waarden richting kunnen geven aan jouw gezond en vitaal leven

Anders dan doelen, kan je waarden nooit bereiken. Je leert meer over het verschil tussen doelen en waarden in de gratis mini-training.

Dat betekent dat je bij het nastreven van waarden niet hoeft te wachten op bepaalde resultaten.

Als “een goede mama zijn”, één van je waarden is, kan je hier bijvoorbeeld naar leven door een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Is je waarde “zelfzorg”, kan je op tijd gaan slapen als je moe bent, in plaats van door te jakkeren om al je todo’s af te vinken.

Elke dag opnieuw kan je acties ondernemen die in lijn liggen met je waarden. 

Je kan je waarden dus inzetten als manier om jouw gezondheidsdoelen waar te maken (zie mini-training). 

Daarnaast zal je ervaren dat je meer voldoening haalt uit het leven naar je waarden, waardoor je eten niet langer nodig gaat hebben als bliksemafleider.

Wat ga jij doen?

Ik ben benieuwd… Wat ga jij de komende 48 uur doen om meer naar jouw waarden te leven?

Lees ook de andere artikels over emo-eten

In 10 stappen naar een gezond gewicht

Wil jij ook een gezond gewicht, maar weet je niet waar te beginnen?
Om je alvast op weg te zetten, schreef ik een gratis e-book!
Vul gauw je gegevens in om het e-book te ontvangen!

Over Jessica

Hey, ik ben Jessica

Nadat ik zelf jarenlang vocht met de weegschaal en met een negatief zelfbeeld, leerde ik houden van mijn lichaam en ontwikkelde ik een gezonde relatie met eten. Omdat ik andere mensen hierbij wilde helpen, schoolde ik me om tot diëtiste en startte ik mijn eigen praktijk. Omdat het mentale stuk ontzettend belangrijk is, volgde ik nadien een 4-jarig postgraduaat tot contextueel gedragstherapeut.

Verlies geen tijd,
maar kilo's

we can do it together

Ja, ik wil de recepten graag ontvangen

Vul hieronder je gegevens in om de receptenbundel in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!

Ja, ik wil op de wachtlijst

Vul hieronder je gegevens in om je vrijblijvend op de wachtlijst te zetten voor het Cut The Crap programma. Je krijgt dan als eerste alle info als er opnieuw een ronde georganiseerd wordt.

Je staat op de wachtlijst!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen!

You've got mail!

Vind je de mail niet meteen terug? Check dan even je spam- of reclamefolder!

Maak je afspraak voor online advies

Wachtlijst Jessica

Jessica neemt momenteel geen nieuwe cliënten aan. Je kan je echter wel op de wachtlijst zetten. We nemen dan contact met je op van zodra je afspraak kan ingepland worden. 

Maak je afspraak voor een duo-intake

Boek nu je gratis proefsessie voor de bodysculptor

Maak een afspraak voor een kind

Ja, ik wil dit gratis E-book

Vul hieronder je gegevens in om het gratis e-book in je mailbox te ontvangen. Vind je de mail niet meteen terug? Check zeker je spam- of reclamefolder!